Blauwe romp schilderen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 3 min.
 • sep 26, 2022
 • okt 26, 2018
 • General
 • Onderhoud
 •  Gregor
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

 geplaatst
 • okt 26, 2018

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het zichtbare werk, het blauw en wit schilderen van de romp.

Deel op  


Blauwe romp schilderen

De eerste lagen donkerblauwe lak zitten erop, wat een wereld van verschil, ik word er wel heel blij zoals ik Uisge Beatha er nu bij zie staan.

Glanzend blauw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Glanzend blauw
(klik voor grote foto)

Na het schuurwerk is de boot grondig vetvrij gemaakt en zijn alle witte strepen afgeplakt. Hier is speciaal dun afplaktape voor gebruikt om de oneffenheid met het wit zo laag mogelijk te houden. Zelf had ik daar het tape voor bedacht dat gebruikt wordt om broodzakjes dicht te plakken. Het verfprocedé is:

 • wit afplakken;
 • blauw schilderen, vier lagen met De IJssel Double Coat Grafietblauw;
 • tape van het witte biezen afhalen;
 • het net gelakte blauw afplakken;
 • de witte biezen schilderen, vier lagen met De IJssel Double Coat Ral 9010;
 • tape eraf halen;
 • het blauw en wit licht opschuren;
 • blanke lak over beide lagen heen (De IJssel Double Coat blanke lak);
 • klaar!

Pantykous, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Pantykous
(klik voor grote foto)

Zo opgeschreven is het een overzichtelijk plan. Wat mij opviel, en ook afwijkt zoals ik het heb geleerd, is dat het tape tussen de verflagen blijft zitten. Naast dat dit een paar honderd meter afplaktape op het hele schilderproject scheelt, scheelt het ook heel veel werk. Om een kant af te plakken heb je 80mter tape nodig...

Blauwe spiegel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Blauwe spiegel
(klik voor grote foto)

Een ander iets dat opviel is het gebruik van een pantykous bij het overgieten van de verf / lak in het rollerbakje. Normaal gat aan de ene kant om de gemengde verf in de bus te gieten en het overgieten via de panty. Voor het lakken / verven zijn schuimrollers gebruikt en geen, wat vanuit De IJssel wordt aangegeven, een mohairroller.

De minder leuke mededeling was dat de gelcoat pinholes heeft. Deze pinholes in de gelcoat laag kunnen door meerdere oorzaken ontstaan:

Te veel verharder Verharder te hevig vermengd Koude gelcoat Niet goed werkend spuitmateriaal (dus niet van toepassing bij aanbrengen met de kwast) Vuile mal of onvoldoende gepolijste mal

De gelcoat zover open schuren en dan plamuren is schier onmogelijk, daarom is besloten het in het lakproces op te lossen. De eerste laag iets verdunnen en een extra laag er overheen zetten, daarmee werden de pinholes als het ware gevuld.

Double Coat blanke lak van De IJssel rollen

Als alle kleurlagen erop zitten, is de boot met korrel 400 geschuurd en voorbereid om de blanke laklaag erop te gaan zetten. Een zijkant lakken duurt nog geen uur. Wat mooi is te zien is hoe de lak, maar het blauw deed dat ook, na een paar minuten zich als het ware glad trekt en je daardoor geen aanzetten van de roller meer ziet. Het filmpje laat ook duidelijk zien hoe het rollen in zijn werk gaat. Mijn conclusie was: "ik rol te voorzichtig".

Glanzend en mat, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Glanzend en mat
(klik voor grote foto)

Bij de spiegel aangekomen, moet er extra verf worden aangemaakt om de andere zijde de lakken. De benodigde regenereertijd van de lak van een half uur, wordt nu niet gehanteerd omdat de lak bij de nog aanwezige lak wordt gegoten. De uitleg is dat het regenereerproces nu minder nodig is omdat de al aanwezige lak dit proces al heeft ondergaan. Put van aandacht is wel om de onderzijde waar vandaan straks verder wordt geschilderd, niet teveel kan drogen en je aanzetten zou kunnen zien. Daarom af en toe een haal met de roller net zolang totdat je verder kunt met schilderen / lakken.

Als ik een week later kom, staat de boot buiten. Wat is ze mooi!! En wat een verschil met de verkrijte romp van een paar weken geleden. Nu een stuk doek maken dat tussen de stootwillen en de romp kan hangen om het schuren tegen te gaan.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Romp schilderen


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//