Blauwe romp schuren


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 3 min.
 • sep 26, 2022
 • okt 13, 2018
 • Onderhoud
 •  Gregor
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

 geplaatst
 • okt 13, 2018

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door schuren en opnieuw schilderen mogelijk is. Met een creatieve oplossing is de schuurmachine langdurig vast te houden.

Deel op  


Blauwe romp schuren

Van begin af aan is de verkrijte romp (gelcoat) van mijn Dehler 36 JV onderwerp van gesprek. Ik heb geprobeerd door matteren de romp weer glanzend te krijgen, maar dat mocht niet baten. Misschien dat ik met een te fijne schijf (grofte 2000) ben begonnen met slijpen en had ik met 800 of 1000 i.c.m. veel water moeten beginnen. Ik word in de gedachte gesteund dat het blauw van de romp te ver verkrijt is om nog te laten glazen toen we in Zierikzee het blauw van de romp lieten beoordelen door een professioneel schilder. Voor het werk hoefde de man niet te zeggen dat het niet meer te herstellen was, want ik zou de eerste 9 maanden niet eens aan de beurt zijn.

Ze glanst niet meer, hoe komt dat? Zeker de oudere twee componenten lakken, geldt ook voor gelcoat, hebben de neiging dof te worden onder invloed van zonlicht.

Verkrijte romp, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Verkrijte romp
(klik voor grote foto)

In mijn enthousiasme bedacht dat ik ook een boot zou moeten kunnen schilderen begonnen met het uitschrijven van een stappenplan wat er allemaal voor nodig is. Op zich is het niet eenvoudiger of ingewikkelder dan het schilderen van een paneeldeur. De juiste temperatuur is wel een voorwaarde. Na overleg met de eigenaar waar ik in de winter sta, kon ik in zijn loods terecht. Deze heeft een inhoud van 6000m3. Hier zou ik dan een tent in moeten bouwen en vervolgens met heaters zorgen dat ik een constante temperatuur hield. Een vlug rekensommetje leerde dat dit geen haalbare kaart werd. Ondertussen had ik verschillende kanten het welgemeende advies gekregen mijn rug te ontzien. Het schuren van de romp en daarna het schilderen zou niet aan mijn verdere herstel gaan bijdragen. Plan voorlopig in de koelkast.

Schoonmaken romp, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Schoonmaken romp
(klik voor grote foto)

De ijskast bleef aan tot we deze zomer in Brighton een Dehler 36 JV tegen kwamen die was a.g.v. een schade opnieuw was geschilderd. We keken elkaar aan en wisten meteen waarom we ook alweer voor een Dehlr met een blauwe romp waren gevallen. De puzzel viel in elkaar toen we hoorde dat het bij de schilder was gedaan waar ik ook een offerte van had liggen. Besluit genomen, dit najaar gaan we het (laten) doen.

Na overleg zou ik de boot zelf schuren en het schilderen uitbesteden, vooral ook omdat mij op dit moment de tijd ontbreekt, want je moet feitelijk een paar dagen aaneengesloten kunnen schilderen. Hiermee voorkom je dat je een laag moet doorschuren. Op de site van De IJssel Coatings staat het hele procedé nauwkeurig uitgelegd.

Blauwe romp schuren met Festool Rotex

Halverwege september gaat Uisge Beatha het water uit en naar binnen. Begonnen om met St Marc ontvetter de romp schoon te maken. Hiermee voorkom je dat het vuil van de blauwe romp in je schuurpapier schuurt.

Voor het schuren heb ik gebruik gemaakt van Mirka Abranet 180.

Mirka Abranet is een schuurgaas welke stofarm schuren mogelijk maakt. Door de sterk verbeterde stofafzuiging van dit materiaal gaat het schuurgaas veel langer mee dan traditioneel schuurpapier. De schuurkorrel blijft scherp en goed werkzaam.

Dit schuurgaas plakte via klitteband op een Festool Rotex 125. Tip: neem een niet te kleine diameter, maar wel een die je langdurig kunt blijven vasthouden. Voor de stofafzuiging is gebruik gemaakt van een professionele stofzuiger.

Materiaal:

 • een pak St Mark ontvetter
 • emmer en bezem
 • rolsteiger
 • Festool Rotex 125
 • stofmasker
 • oordoppen
 • stofzuiger
 • 9 vellen Mirka Abranet
 • leeg 2ltr melkpak, een lijntje en een blokje

De vraag die me voor aanvang van het schuren bezig hield, wat ik kan doen om mijn schouders en armen te ontzien en te zorgen dat ik een aantal uren achtereen kan schuren. De oplossing bleek verrassend simpel: een blokje, een lijntje en een 2ltr pak melk. Hiermee een contragewicht gemaakt dat via de reling zorgde dat ik alleen maar druk op de machine hoefde te geven. Dit bleek perfect te werken. Het zwaarste van de klus was het schuren van de onderzijde aan de achterkant van de boot.

Geschuurde romp, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Geschuurde romp
(klik voor grote foto)

Hoe lang ben ik nu bezig geweest? Neem gemakshalve 22m2 schuurwerk. Dit heb ik in twee dagen geschuurd. Om mezelf ook voldoende rust te geven heb ik elke keer dat ik de rolsteiger verzette ook 5-10 minuten pauze genomen. Elke zijde kostte rond de 5uur, dus in totaal 10uur schuren. Het gebruikte aantal Mirka Abranet schijven: 9 stuks, grofte 180. Het mooie van dit materiaal is dat het heel goede stofafzuiging toestaat en daardoor minder snel volloopt.

De controle of ik alles heb gehad, is na het schoonmaken te zien door langs de romp te kijken en te zien waar er nog glanzende stukken zitten. Deze stukken tekenen af tegen het geschuurde deel. Na controle door de schilderen kreeg ik complimenten voor het schuurwerk. Vanaf hier pakt hij het op.


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//