Terugtocht naar Wemeldinge


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 19, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Terugtocht naar Wemeldinge

Terugtocht naar Wemeldinge

 geplaatst
  • mei 24, 2009

Na een zonnig begin eindigen we nat in Wemeldinge.

Deel op  


Terugtocht naar Wemeldinge

Zaterdag 23 mei

Blik op de overkant, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Blik op de overkant
(klik voor grote foto)

We staan op, hebben uitgeslapen, met prachtig weer. Een bijna strak blauwe lucht met een stevige wind. Na het ontbijt besluiten we uit voorzorg een zeilwissel te doen. Nu alle tijd voor omdat we pas een uur voor HW (15.30u) de haven uit kunnen. Tot die tijd doen wa wat bootklusjes, bepalen de route terug en relaxen in het zonnetje.

De havenmeester, tevens sluiswachter, telt op de marifoon (ch 9) af tot het moment van openen van de sluisdeuren. Dit begint op 15min. en dan is de volgende 5min., terwijl er nog geen 10min. tussen heeft gezeten, nauwelijks 5min. Eenmaal buiten staat er nog zo'n 2kn stroom en duurt het nog 2,5u voordat we die gaan meekrijgen. We hijsen de zeilen en constateren dat de wind veranderlijk is en er helemaal aan het uitlopen is. Hoge wolken voorspellen ook slecht weer.

Donkere luchten boven de Schelde, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Donkere luchten boven de Schelde
(klik voor grote foto)

I.t.t. vrijdag, is het vandaag rustig met het vrachtverkeer. Dit geeft ook de gelegenheid om stukjes af te snijden terwijl de "stroom mee" in kracht toeneemt. Sommige boeien passeren we met ruim 8kn SOG. Nu vastlopen is geen feest. Ondertussen hebben we de zeilen gestreken en onze zeilpakken aangetrokken voor de naderende regen.. Niet veel later regent het ook.

Opnieuw gaan we de Schaar van Waarde over, echter nu zie ik de na de kardinale boeien de dieptemeter in rap tempo teruglopen. Als voorzorg zet ik de motor in zijn achteruit. De diepte loopt terug tot 20cm onder de kiel. Vreemd; op dat punt stuk zou volgens de kaart bijna 2mtr moeten staan.

Zonder verdere problemen naderen we de sluis van Hansweert en nemen daar de bakboordsluis. Met nog twee boten worden we geschut en na opening roept de sluiswachter, dat als we doorvaren hij wacht met het openen van de bruggen. Bij de brug liggen de andere vertrekkers uit Antwerpen te wachten en vol gas varen we op de brug aan. Nu we deze mee hebben, scheelt dat minstens een half uur in aankomsttijd en dus ook in de regen varen.

Om 20.30u leggen we aan in Wemeldinge. Verleggen op verzoek van de havenmeester nog eenmaal de boot en dan is het klaar voor vandaag. Uitgevaren en nat geregend. Bizar dat een dag die zo mooi begint, zonder wind en in regen eindigt. Hoe was het ook weer, "Komt wind voor regen...."

We eten pizza aan boord, brengen nog een bezoek aan de plaatselijke kroeg (gingen eigenlijk weg voor een ijsje) en liggen na twaalven in onze kooien.

Logstand: 237Nm


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//