Van voorbereiding tot Hoendekenskerke...


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 26, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Van voorbereiding tot Hoendekenskerke...

Van voorbereiding tot Hoendekenskerke...

 geplaatst
  • mei 24, 2009

Woensdagavond aan boord en donderdag weg met als plan Terneuzen.

Deel op  


Van voorbereiding tot Hoendekenskerke...

Woensdag 20 mei 2009

De laatste boodschappen voor het weekendje weg gepakt en de drukte in naar Herkingen.

Eenmaal aan boord, ingepakt en begonnen met een zeilwissel; de windverwachting voor de komende dagen is dat er niet boven de 12knt wind zal staan. Het hijsen alleen van de genua is niet makkelijk, maar gelukkig biedt Ton een helpende hand en samen is de klus snel geklaard. Nog even verder inruimen en dan aanschuiven bij de teruggekomen wedstrijdzeilers voor een biertje.

Naast dat er over de wedstrijd wordt gesproken, is ook de afgelopen bestuursvergadering nog steeds veelvuldig onderwerp van gesprek. Duidelijk wat er speelt, is het nog steeds niet.

Donderdag 21 mei 2009

Slecht geslapen; was om 02.00u nog klaarwakker. Gelukkig hebben ze hier ook iets voor uitgevonden waarmee ik uiteindelijk tot 7u heb geslapen. Douchen en bij terugkomst is Arjen ook gearriveerd en stijgt er een geur van verse koffie uit boot.

Om 8.00u vertrokken richting Bruinisse, weinig wind. Het plan is om vandaag Terneuzen te bereiken en dan morgen met het tij mee naar Antwerpen. Even wachten voor de sluis en er eenmaal doorheen, trekt ook de wind aan en gaan de zeilen omhoog en de motor uit. Rust...

Sluis Hansweert, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sluis Hansweert
(klik voor grote foto)

Bijna in colonne gaan we richting Zeelandbrug. Daarvoor buigen we richting Wemeldinge om het naastgelegen kanaal door Zuid Beverland in te varen.

We melden ons bij post Wemeldinge en sluiten aan bij de overige boten die voor de brug liggen te wachten. Aan post Hansweert vragen we wanneer de brug opengaat: 12.00u. Het is veel drukker dan toen we hier vorig jaar doorheen voeren; toen waren we de enige.

Eenmaal onder de brug door (of ga je nu door de brug heen omdat hij openstaat?) sluiten de overige openingen mooi op elkaar aan en gaan we tezamen met de beroepsvaart de sluis in.

Haven Hoendekenskerke, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haven Hoendekenskerke
(klik voor grote foto)

Terneuzen is na de sluis nog een aardig stukje varen, en als Arjen op de kaart het plaatsje Hoendekenskerke ziet, bij beiden onbekend, en lezen in de wateralmanak dat deze haven een paar plekken heeft en met laagwater niet in- of uit te varen is. Een belletje naar de havenmeester leert dat er minimaal 1,50mtr water staat. Moet kunnen, dus Terneuzen wordt Hoendekenskerke.

De ingang van de haven is nauw en qua diepte te doen, we hebben nog een 40cm onder de kiel. De havenmeester staat ons al op te wachten en ons wordt een plek aan de drijfsteiger gewezen. Eerste indruk is een kneuterig haventje en prima om te overnachten. De boot ligt met haar neus in de wind en de kuip in de zon. Overigens, de haven ontbeert douche en toilet.

Als de boot is opgeruimd gaan de eerste blikjes bier open. Praten na over de tocht en dan komt de havenmeester of er nog geld over is om de overnachting te betalen. We zeggen dat er nog een biertje. Dat wil hij graag drinken als we hebben afgerekend. Ondertussen krijgen we een verhaal van iemand die niet wilde afrekenen en diens boot vervolgens aan de ketting is gelegd. Zo praten we nog een poosje door en horen ook dat we een van de drukste sluisgangen hebben gehad; het was nog niet eerder zo druk in de sluis van Hansweert. We hebben het ook nog over het wegvaren. Het laagwaterpeil wordt 30cm lager verwacht dan normaal. Geen van beiden zijn we gerust om op laag water te vertrekken en besluiten een uur voor laagwater morgenochtend weg te gaan.

Treinstation Hoendekenskerke, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Treinstation Hoendekenskerke
(klik voor grote foto)

We lopen nog even door het dorpje, of beter, gehucht, en zien dat het zelfs een treinstationnetje heeft dat nog in werking is. Het doet allemaal vriendelijk en wat slaperig aan. We besluiten dat het een mooi plaatsje is om ze eens doorheen te lopen, maar geen plek om te wonen; er is niet eens een kroeg (wel een kerk).

Via het terras aan de haven komen we weer aan boord waar ik nasi maak. Hier waren we om 20.00u ook wel aan toe... Daarna kruipen we ieder onze kooi in. Ik voel de hele dag al een verkoudheid.

Gevaren mijlen

Logboek begin Nm
Logboek eind181,6 Nm
Afgelegde afstand181 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//