Zonnig vertrek en regenachtige aankomst
Pagina uit het logboek van Uisge Beatha
- 2 min.
- nov 5, 2024
- Logboek
- Tochten
- aug 21, 2011
Over zeilen en gemeenschappelijke zwaartepunten.
Zonnig vertrek en regenachtige aankomst
Nog in coma als Roy om 07.45u belt om te melden dat hij onderweg is. Nog even na dutten en dan douchen, ontbijten en de laatste dingen in orde maken om daarna naar de bushalte te rijden. Nog wel wat sms-verkeer over waar hij dan straks is; de chauffeur kent halte 42 niet en dat die op de Langeweg ligt, kom ik pas achter als ik het in Google maps opzoek. Het blijkt de eerste dag voor deze chauffeur te zijn. Doordat ik mijn auto in het zicht had gezet, was dat ook wel een trigger om op de stop-knop te drukken. Dan ook de eerste onweersklappen gehoord. We hadden afgesproken dat het mooi weer zou worden deze week...
Aan boord koffie met 80-jarig gebak; Roy's vader is daags ervoor verjaard. Het gebak heeft de reis gehusseld overleefd, maar smaakt er niet minder om. Boot inruimen en rond half 12 varen we richting sluis. Er staat 13knts, ZZO. Tegenwind op de Oosterschelde.
Wonderwel zijn we in een kwartier de volgepakte sluis door. De aanwezige stewards zijn van weinig hulp, behalve dat ze veel in een marifoon kletsen, is een lijntje aannemen er niet bij. Iets dat voor menig boot handig zou zijn.
De voorspellingen lopen nogal uiteen, maar over een ding zijn ze het eens, er komt onweer. Niet een voorspelling om op zee te willen zijn. De windverwachting voor de komende dagen is, dat deze naar het noorden draait en dan door naar NO. Een mooie richting voor een oversteek naar Ramsgate. Vanaf daar zien we wel verder. Onder de Zeelandbrug staat 16,5mtr, voldoende om er zonder kleerscheuren onderdoor te gaan. Waar ik wel plezier in heb, is dat er kleinere boten toch voor de brug blijven wachten en niet alsnog besluiten er onderdoor te gaan. Aan de andere kant, ik had de eerste keer ook de nodige twijfels en ben toen met de motor in de achteruit naar de brug gedreven om, in geval van nood, direct achteruit te kunnen slaan. Voor mij is de minimaal veilige hoogte 15mtr.
De zon heeft besloten achter de wolken te verdwijnen en daarmee is er ook meer wind gekomen. We maken een lange slag richting Colijnsplaat om dan westwaarts te kruisen.
Als we nog maar een paar mijl van de sluis zijn, zie ik een strandbal. Tijd voor wat afwisseling om de Man Over Boord manoeuvre te doen. We zeilen terug en terwijl Roy er vlak langsheen draait, de bal drijft ook weg, hang ik aan de achterzijde om ernaar te grijpen. Helaas, net te ver. Nieuwe poging en weer gaat de bal vlak langs de SB-zijde. Omdat ik aan de reiling hang, begint het ijzerdraad in mijn handen te snijden. Volgende poging over de BB-zijde mislukt eveneens. Als laatste poging gaat Roy op zijn buik liggen en hangt naar buiten, ook die mislukt. We nemen lachend afscheid van de drenkeling. Deze blijft gelukkig drijven.
In de havenkom zoeken we een heel beschut plekje om te overnachten. Geen last van andere boten of langsrijdend verkeer. Prima plek. Bij een biertje praten wel over L4 en L5 en krijg ik uitgelegd hoe je de aarde ongezien kunt benaderen en wat er zo bijzonder is aan deze twee punten. Voor de geïnteresseerden, Google eens op 'lagrange punten'.
Vanavond staat er nasi op het menu. Nog even wat aan mijn logboek schrijven en tegen 22.45u is het mooi geweest. Moe stap ik mijn bedje in. De wind is ondertussen tot 17knts aangetrokken. Met de verwachting dat die in de loop van de nacht afneemt, zal er morgen nog wel wat deining staan.
Gerelateerde artikelen
Blauwe romp schilderen
Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......
Lees verderBlauwe romp schuren
De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......
Lees verderDeel deze pagina
Logboek Categorieën
- General 69
- Te water lating 6
- Motor 33
- Zeilen 168
- Binnenboord 27
- Logboek 345
- Onderhoud 92
- Statistiek 9
- Tochten 260
- Hardlopen 21
Reacties