Route aanpassen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • apr 19, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  •  Gregor
Route aanpassen

Route aanpassen

 geplaatst
  • sep 2, 2012

Bij nader inzien toch de langere route naar Honfleur.

Deel op  


Route aanpassen

Havenuitgang Deauville, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Havenuitgang Deauville
(klik voor grote foto)

Het heeft stevig doorgewaaid vannacht, iets dat ik al hoorde aan het klotsen tegen de onderzijde van de boot. Benieuwd wat ik buiten aantref; de havenuitgang ligt aan lager wal

Eerst douchen, wat een ervaring op zich is in deze haven. Het gebouw ligt ondergronds en is semi-publiek. Overdag zit er een juffrouw van de retirade, maar 's avonds gaat het codeslot erop. Er zijn drie toiletten en welgeteld een douche. Gelukkig was ik er vroeg bij en trof ik niemand voor me. Ongetwijfeld zal er nog een douchegebouw zijn, maar de havenmeester heeft mij daar niets over gezegd.

Tegendraads, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Tegendraads
(klik voor grote foto)

Tegen half 10 weg richting sluis. Ik kijk over de sluisdeuren en schrik hoe weinig water er staat. Ondertussen staat de sluiswachter mij te manen op te schieten. Dat scenario ken ik inmiddels wel. Eenmaal geschut toch maar eens een check doen op de beschikbare waterdiepte. Er lijkt voldoende water te zijn om met mijn 1,50mtr het geultje van de haven uit te gaan richting de hoofdgeul. Daar wel stuurboordwal houden voor de meeste diepte.

Klots klots, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Klots klots
(klik voor grote foto)

Het diepteverhaal brengt me aan het twijfelen over de door de Fransman voorgestelde tocht onder de kust langs. Het is lagerwal en als het misgaat, wil ik zeker niet daar zijn. Want dat scenario ken ik inmiddels ook al (zoek maar eens op het "Geultje van Willem" op mijn site).

Houd vol, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Houd vol
(klik voor grote foto)

Ik besluit de route om te leggen en dat betekent dat ik er een mijl of 13 voor nodig heb om in Honfleur te komen in plaats van de eerdere 8,5Nm. Hiermee gaat ook mijn tijdschema voor de aankomst in de war. Dat gaan we dan wel oplossen. Voor Honfleur is een sluis die ieder uur draait, dus daar in mijn snelheid rekening mee houden. Terwijl de Seine vol stroomt wil ik niet een voor de ingang liggen draaien; het stroomt daar nogal.

Hij wel..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hij wel...
(klik voor grote foto)

Eenmaal buiten stuiter ik alle kanten uit. Niet dat er veel wind staat, maar de stroom staat pal op geul en zorgt tezamen met de deining van de wind van de afgelopen nacht, voor sterke wervelingen. De motor ploegt dapper door. Ik voel er niks voor om hier een grootzeil omhoog te trekken terwijl de giek als een soort zeis over de boot maait.

Mooi wonen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mooi wonen
(klik voor grote foto)

Zodra het water rustiger wordt en de wind, hoewel weinig, constanter is, hijs ik het grootzeil. De fok was al uit. Ondanks alles valt de snelheid me niet tegen. Ben een uurtje of anderhalf later op bestemming.

Links eruit komen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Links eruit komen
(klik voor grote foto)

Een lekkere zeiltocht die mede door de stroom mee ook lekker voortgang boekt. In de geul voor Le Havre valt de wind weg en is er alleen nog de stroom mee. Wonderwel ben ik precies op HW bij Honfleur en staat de sluis open in een zogeheten free flow stand. Enigszins verbaasd vaar ik naar binnen. Was hier alle "commotie" voor?

Langste brug, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Langste brug
(klik voor grote foto)

Aanvankelijk van plan om in de binnenhaven te liggen, maar omdat die brug pas over een uur of anderhalf opengaat leg ik aan bij de verste steiger. Dit geeft me de gelegenheid een kijkje te nemen. De drukte overvalt me hier wel, je kunt bijna over de hoofden lopen. En dat op zondag. Bij de binnenhaven wordt duidelijk hoe dat komt. Allemaal restaurants aan de rand. Wil ik hier liggen?? Ik vaar wel terug naar de wachtsteiger waar je 24u mag overnachten en zie wel wat er daarna gaat gebeuren. Daar is het veel rustiger en water en elektra zijn op die steiger aanwezig.

Ingang Honfleur, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ingang Honfleur
(klik voor grote foto)

Tijd om een tweede verkenning van het centrum te doen. Opvallend zijn de vele galeries, kunstenaars die met een werk bezig zijn, het museum van Erik Satie en nog veel meer. Genoeg te zien om morgen lekker door het stadje te zwerven en de routes die op kaart staan aangegeven te wandelen. Fietsen is er hier niet bij, althans niet met mijn fiets.

Buitenhaven, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Buitenhaven
(klik voor grote foto)

Als ik 's avonds ga hardlopen en voor het strand kies, het is laagwater, kom ik niet meer bij van het lachen. Ineens wordt duidelijk waarom de Fransmans aangaf tussen de laatste paal en de kardinaal door te gaan. Tussen de andere palen is gewoon een wal ofzo gevormd. Ook wordt duidelijk hoe het diepere gedeelte van de geul loopt. Je moet het maar weten, en wellicht een keer gezien hebben voordat je dit stuk als vreemdeling vaart.

Hier tussendoor, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hier tussendoor
(klik voor grote foto)

Douchen, op zich nog een eind lopen om bij het gebouw te komen omdat het zich aan de andere kant van de havenkom bevindt. Daarna de boot verlegd omdat de cursistenboot vanavond/vannacht terug gaat naar Portmouth.

Gevaren mijlen

Logboek begin1260,1 Nm
Logboek eind1271,9 Nm
Afgelegde afstand11 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//