Verbouwing koelbox - 2
Pagina uit het logboek van Uisge Beatha
- 3 min.
- jan 9, 2025
- dec 29, 2012
- Binnenboord
- Onderhoud
- dec 29, 2012
In het vorige deel heb ik de demontage van de bestaande koelbox beschreven. In dit deel meer over de bouw van de nieuwe box.
Verbouwing koelbox - 2
Voor het maken van de nieuwe box zou ik een mal hebben gemaakt van karton. Hier werd door LdP iets anders over gedacht; je neemt de buitenmaten en gaat daarmee in een zeer goed geoutilleerde werkplaats aan de slag om die box te bouwen. Tja, wie ben ik om dat tegen te spreken. Maar met welk materiaal ga je zo'n box bouwen?
De wereld van isolatiemateriaal is redelijk nieuw voor me. Als je je daarin verdiept gaat er een nieuwe wereld open. Zo had ik had gelezen over Aerogel - Spaceloft Insulation, hoge isolatiewaarde en goede resultaten mee behaald bij andere bootprojecten. Een koelbox zou dan met dit materiaal omwikkeld moeten worden. Mede gezien de beperkte ruimte zou dit ten koste gaan van de inhoud van de koelbox en daarmee niet echt een optie.
Het idee ontstond om van PUR- of PIR-schuim platen, welke 6cm dik zijn, de box te maken. Daarbij heeft PIR-schuim de voorkeur omdat het een iets hogere isolatie waarde heeft. De warmtegeleidingscoëfficiënt is voor beide materialen gelijk, dus dat zou niet uitmaken. Nadeel is wel dat het tamelijk broos is en je dus niet alleen de box hiervan kunt maken, maar dat er versteviging om en in moet. Hier is voor 3mm triplex gekozen.
De bouw heeft zich vooral in eerder genoemde werkplaats afgespeeld en ik werd door een fotoverslag op de hoogte gehouden van de vorderingen. Steeds werd er weer een plaat tegen de andere gelijmd, verzwaard om het geheel aan te drukken en zo vorderde de box door de dagen heen. Kwam daar dan toch het moment om aan boord te gaan passen.
Bij het inpassen ontdekte we dat de rechter spoelbak in de weg zat. Deze bak zit met kit aan het keukenblad vast. De zojuist door mij geslepen beitel werd tussen bak en keukenblad gezet en heel voorzichtig werd de kit losgesneden en kon de bak omhoog worden gewerkt. Een gevaarlijk klusje omdat vingers erg dicht op beitel en mes zaten. Zonder bloedvergieten hield ik ineens een bak in mijn handen.
Ik zou me niet hebben mogen verbazen, maar nadat de spoelbak weg was kon de koelbox zo onder het blad op zijn plaats worden geschoven. Hierna werd ook zichtbaar waar de nieuwe deksel ongeveer moest komen en dat de leidingen die naar de watertank gaan, iets verplaatst moeten worden. Eerst verder met het bekleden van de PIR-schuimen box met triplex.
De deksel zou uit twee delen gaan bestaan, nl. een deksel die schuin wegloopt en een plaat waar de deksel invalt. Het schuinweglopen van de deksel zorgt ervoor dat er een nauw sluitende constructie ontstaat. Hierdoor hoeven we niet met tochtband o.i.d. te gaan werken. Het deel waar de deksel invalt is apart gemaakt om zo de verdamper erin te krijgen en te zorgen dat de opening niet te groot wordt omdat dat ten koste gaat van de afzetruimte op het keukenblad.
Nadat de gehele box van binnen en van buiten was bekleed met triplex kon opnieuw worden gepast. Prachtig te zien hoe dit project steeds verder vordert. Ik ben ervan overtuigd dat het er straks weer strak uitziet. Voor nu vraagt het van me om door al het breekwerk heen te kijken. Best een uitdaging voor me....
Wordt vervolgd.
Gerelateerde artikelen
Blauwe romp schilderen
Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......
Lees verderBlauwe romp schuren
De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......
Lees verderDeel deze pagina
Logboek Categorieën
- General 69
- Te water lating 6
- Motor 33
- Zeilen 168
- Binnenboord 27
- Logboek 345
- Onderhoud 92
- Statistiek 9
- Tochten 260
- Hardlopen 21
Reacties