AIS gemonteerd
Pagina uit het logboek van Uisge Beatha
- 2 min.
- jan 12, 2025
- General
- Onderhoud
- jun 29, 2013
Uitbreiding om de zichtbaarheid te vergroten.
AIS gemonteerd
De AIS transponder zender (zie Wikipedia AIS) ligt al een poosje op de plank, net als het bijbehorende MMSI-nummer, en door de drukte met andere (boord)klussen was het er nog niet van gekomen om deze erin te zetten. In mijn hoofd was het systeem al gemonteerd en dacht ik de meeste hobbels genomen te hebben en dan blijkt bij het werkelijk monteren dat het toch weer meer werk is.
Het begint bijvoorbeeld met een beugeltje om de antenne vast te zetten. Dat zit er niet bij. Getogen naar de watersportjuwelier om daar uit het assortiment een passend beugeltje te vinden. Antennes worden verkocht in alle soorten en maten, maar een bijbehorende beugel niet. Dus met twee beugels het pand verlaten en aan boord geconstateerd dat er een gaat passen als ik er nog een paar gaten bij boor.
De L-vormige beugel van de antenne heeft bevestigingsgaten die niet met mijn gekochte beugel overeenkomen; de bedoeling is dat de antenne op de hekstoel bevestigd wordt. Ik wil geen gaten daarin boren, maar het met de beugel klemmen om de buis van de hekstoel. Inmiddels kent de havenmeester me een beetje als het om klussen gaat, want bij gebrek aan een eigen bankschroef en meer handige hulpmiddelen is de werkplaats op de haven een uitkomst. Hier extra gaten in het RVS geboord om het op elkaar passend te krijgen.
Het tegengaan van het draaien van de beugel om de buis heb ik er vulcaniserend tape omheen gedraaid. Bij het monteren serieus last van de zwaartekracht toen ik een helft van de beugel in het water liet vallen. Bij een van de kinderen een schepnet geleend, blijkt dat de telescopische buis niet gezekerd is en valt ook het onderste deel in het water. Met gezonde tegenzin in mijn onderbroek het water in gestapt en op 1,80mtr diepte voelend over de grond, het water was nogal troebel, op zoek naar de achterzijde van die beugel. Het blokje is 4*4*2cm groot... Iets boven de grond stoot mijn hand tegen iets hards en dat blijkt het blokje te zijn. Verbijsterd dat ik het vind. Bij het naar boven gaan ook het schepnet maar meegenomen. Douchen en verder klussen.
Kabeldoorvoer op het dek geboord, coaxkabel naar het instrumentenpaneel getrokken en de AIS-transponder achter het instrumentenpaneel gemonteerd. Een spannend moment volgt, ben ik straks ook zichtbaar? Dit blijkt een tegenvaller. Op de site van Marinetraffic.com is mijn overbuurman wel zichtbaar en ik niet. Bij hem gekeken hoe hoog hij de antenne heeft zitten. Deze zit op een paal aan de hekstoel en steekt 3mtr boven het water. Ik twijfel of die 1,5mtr verschil met mijn antenne er de oorzaak van is. Bij hem aan boord daar nog even over zitten kletsen, maar het blijft een beetje gissen. Voor nu het maar even zo laten.
Tijdens een tocht later dat weekend zie ik het AIS signaal wel op mijn eigen kaartplotter. Niet zo verwonderlijk omdat zend- en ontvangstantenne een meter of 10 van elkaar verwijderd zijn. Later hoor ik van een collega dat je in de mail die vanuit Marinetraffic wordt verzonden ook de gevaren route kunt opvragen. Hier is een deel van mijn gevaren route op te zien. Dat ik maar een deel van de route zie heeft mogelijk te maken met het aantal antennes dat er voor de ontvangst van het AIS-signaal staan. Als ik op zee en drukke vaarwegen maar word gezien.
Gerelateerde artikelen
Blauwe romp schilderen
Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......
Lees verderBlauwe romp schuren
De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......
Lees verderDeel deze pagina
Logboek Categorieën
- General 69
- Te water lating 6
- Motor 33
- Zeilen 168
- Binnenboord 27
- Logboek 345
- Onderhoud 92
- Statistiek 9
- Tochten 260
- Hardlopen 21
Reacties