Onverwachte duik


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • sep 26, 2022
  • jul 27, 2014
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Onverwachte duik

Onverwachte duik

 geplaatst
  • jul 26, 2014

Een fraai zeildag gaat van bovenwater via onderwater weer naar bovenwater.

Deel op  


Onverwachte duik

Andere helft, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Andere helft
(klik voor grote foto)

Kort en goed geslapen. Vroeg wakker en de hardloopschoenen aangetrokken voor een fijn stukje interval over de boulevard. Hierna douchen, eten en boot klaarmaken voor vertrek. Rond 10 uur nemen we afscheid en vertrekken naar Eastbourne.

Dit zijn wel een van de betere zeildagen, stralende zon, wind uit een prettige richting en grillige rotskust met mooie vergezichten die aan ons voorbij glijdt. Het nodigt ook uit om dicht onder de kust te blijven en Beachy Head vrij kort te ronden waardoor we nauwelijks last hebben van de waterovervallen (raffels). Voor de sluis nog een poosje draaien voordat we erin mogen.

Lekker!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lekker!
(klik voor grote foto)

In de sluis van Eastbourne lig ik naast een Hanse 400 waar ik een lijn vanaf het gangboord naar onderwater zie lopen en vraag wat er aan de hand is. Een lijn van een boei in de schroef die niet eruit te krijgen is. Ik bied aan dat ik wel onderwater gaan.

Beachy Head, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Beachy Head
(klik voor grote foto)

Terug van bootschappen doen spreekt de havenmeester me aan of ik in een andere box, de juiste..., wil gaan liggen. Kleine vergissing bij het invaren gemaakt. Na dit opgelost te hebben ga ik een poosje in de hangmat liggen en val in slaap. Eenmaal weer wakker komt de schipper van de Hanse 400 of ik onderwater wil gaan omdat zij het niet voor elkaar krijgen. Alle spullen bij elkaar gezocht en met hun bijboot varen we naar de bewuste steiger. Toch alweer even geleden dat ik een luchtfles op mijn rug heb gehad, maar dit gaat eigenlijk probleemloos. Punt is wel dat er nog maar 20 bar in de fles zit. Niet heel veel.

Beachy Head, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Beachy Head
(klik voor grote foto)

Ik bespreek wat ik ga doen, trek mijn spullen aan en spring het water in. De temperatuur deert me eigenlijk niet en steek mijn hoofd onderwater richting schroef. Schrik even van de twee vissen van enig formaat die heel even nieuwsgierig kijken en dan wegschieten.

Al gauw is duidelijk dat de lijn vastzit in de schroef en voor de kiel langs weer terug gaan naar de boot. Het lossnijden is snel gebeurd, echter de scherpe aangroei op de schroef en behuizing van de saildrive maken het een omzichtige klus om zonder beschadigingen uit te komen. Er blijken twee lijnen tussen schroef en behuizing vast te zitten die ik maar met moeite los krijg, dan is ook zo'n beetje mijn lucht op. De schroef is vrij en voor de laatste lijn zal toch nog een keer naar beneden gegaan moeten worden.

Niet goed, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Niet goed
(klik voor grote foto)

We kletsen aan boord nog wat na bij een gekoeld biertje en wijntje om dan opzoek te gaan naar een restaurant. Ik had een pub aan de haven bedacht, maar die bleek zo druk dat het schoonmaken van een tafel al niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Na de verschillende tentjes bekeken te hebben, belandden we bij de Thai waar we werkelijk heerlijk hebben gegeten. Echt een aanrader.

Gevaren mijlen

Logboek begin716,30 Nm
Logboek eind737,57 Nm
Afgelegde afstand21 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//