Wederom de koers verlegd


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • sep 26, 2022
  •  Gregor
Wederom de koers verlegd

Wederom de koers verlegd

 geplaatst
  • jul 21, 2014

Koersverleggen wordt een thema...

Deel op  


Wederom de koers verlegd

Zondag 20-7

Stijl verloop, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stijl verloop
(klik voor grote foto)
In de Tour noemen ze dit een rustdag, zo een is het vandaag ook geweest. Het regende wat en dat gaf de gelegenheid te lezen, logboek bij te werken en te bedenken hoe de reis verder verloopt. Morgen is het plan naar Cherbourgh te gaan, maar dat kan ook zomaar weer anders worden. De wind blijft in een westelijke hoek zitten en hoewel dat mooi weer geeft, is het bewerkelijk om dan westwaarts te zeilen, gegeven de volgende uitspraak:
A gentleman never sails towards wind
's Middags komt o.a. Clara hier aan; de schipper wilde een delivery van zijn boot waarna de bemanning voor de vrouw van de schipper wordt ingeruild. Tijd voor een borrel is er vanwege de terugreis niet. Wel horen we dat zij de rolwolk over zich heen hebben gehad die wij hebben zien ontstaan. Hier zaten het nodige onweer en wind in. Ook zij zat in de buurt van een haven, maar dan is ook 6Nm nog een heel eind. Gelukkig voor hen zonder schade uit de 52knts wind gekomen die de rolwolk met zich meebracht.

Maandag 21-7

Het is zes uur de wekker gaat. De hele nacht liggen rollen vanwege de wind die op de haveningang staat. Dit is slecht voor je nachtrust, althans zeker voor de mijne. Ik steek een slaperig hoofd naar buiten en zie in een oogopslag dat de wind west is en dat betekent kruisen richting Cherbourgh. Hier hebben we beiden weinig trek in en besluiten dat het Honfleur gaat worden. Leuk om terug te gaan naar de plek waar ik twee jaar geleden ook was. Dit wordt dan ook meteen het minst Noordelijke punt van deze vakantie. Het positieve van dit besluit is, dat ik terug mijn kooi in kan!

Grillig, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Grillig
(klik voor grote foto)

Nog een paar uur vast geslapen, douchen en vers brood halen voor het ontbijt. Iets dat ik in Nederland niet snel doe, maar hier volkomen normaal vind en is. Bij het ontbijt bepalen we de route. De wind is er enigszins aan het uitlopen en heeft besloten ook iets te krimpen. Nog even mijn ogen druppelen, het gaat almaar beter.

Het streven is rond 15.00u bij boei Nr. 2 aan de ingang van de Seine te zijn, dat is 1,5u na LW. Vanaf dat moment begint de stroom mee te lopen en kunnen we met een nog redelijke dwarsstroom Honfleur invaren. In de binnenhaven de zeilen hijsen en dan koers langs de kust, beetje slalommen langs de markeringen van de kreeftenkooien die zijn uitgezet.

Grillig, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Grillig
(klik voor grote foto)

Bij het ronden van Cap D'Antifer kunnen we iets vallen en gaat de Code 0 erop. De wind draait ook iets ten gunste en langzaamaan kruipt de snelheid omhoog naar de 7knts en ziet het er naar uit dat we kwart over drie bij de bedoelde boei zijn. Mooi getimed. We overleggen nog even om de koers toch naar Cherbourgh te verleggen, maar dat zou dan alsnog hoog aan de wind zijn en Honfleur is prima, leuke plaats en als uitval naar de overkant komende woensdag ook prima.

Marketing, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Marketing
(klik voor grote foto)

De stroom neemt in rap tempo toe en de invaart naar de sluis gaat ongeveer gelijk het lopen van een krab. De wachtruimte is beperkt evenzo de sluis. De boten die er al liggen wurmen zich naar binnen en dat gaat niet vlekkeloos. Mede omdat de sluiswachter wil dat er aan BB wordt aangelegd. Door de wind en stroom heb kost het me moeite de boot op koers te houden en ben dan ook blij als we aan de SB kunnen aanleggen. Echter dit is niet in lijn met de idee van de sluiswachter en we moeten verkassen om plaats te maken voor een cruiseboot. Met het nodige manoeuvreerwerk leg ik haar als derde naast een zeilboot terwijl ik een koud blikje bier op mijn zojuist opgelopen brandblaar leg.

Met minimaal verval gaat de andere deur enkele minuten later open en kunnen we verder. De havenmeester vaart ons reeds tegemoet en wijst dat we aan de drijfsteiger buiten mogen blijven liggen en niet naar de binnenhaven hoeven. Hier ben ik wel blij mee omdat we hier veel rustiger liggen en het meer vrijheid van handelen geeft voor vertrek. Om half zeven is het tijd geworden voor het aankomstbiertje. Het is bijna twee jaar geleden dat ik hier ook lag, daags voor mijn verjaardag en Petra vroeg of ik voor haar ook een glas wijn wilde inschenken en onverwacht aan boord stapte.

Rond zeven komt ook de andere boot naast ons liggen. Tijd om te kletsen over deze mooie zeildag en het plaatsje. Eten, ogen druppelen en slapen. Het is tien uur ofzo...

Gevaren mijlen

Logboek begin529,92 Nm
Logboek eind560,73 Nm
Afgelegde afstand31 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//