Lange zonnige motortocht


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • sep 26, 2022
  • aug 17, 2014
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Lange zonnige motortocht

Lange zonnige motortocht

 geplaatst
  • aug 1, 2014

Hoewel een prachtige dag, ontbreekt de natuurlijke motor en staat de onderwater genua de hele dag aan.

Deel op  


Lange zonnige motortocht

Oostende, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Oostende
(klik voor grote foto)

Eerste schutting mee naar buiten, het is 07.00u bedrukt, mistig en geen wind. De voorspellingen voor de komende dagen lopen uiteen, niet dat ze de afgelopen weken heel betrouwbaar zijn gebleken, maar je moet ergens vanuit gaan. Al motorend verlaten we Oostende richting Roompot of nog verder. De gok om dit weekend in rotweer thuis te komen, daar hebben we ook niet zo'n zin in.

Enteren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Enteren
(klik voor grote foto)

Op de een of andere manier ben ik in de Belgische wateren meer alert op de entering door de douane dan in de Franse of Engelse of Nederlandse wateren. Dit komt vooral door de houding van de Belgische overheid tegenover rode diesel. Je kunt natuurlijk van alles van deze discussie vinden, maar volgens mij is het niet uit te leggen dat je in de Engelse havens rode diesel kunt kopen en dan bereid bent voor de volle 100% de belasting te betalen en dan aan de overkant te komen en alsnog een boete te krijgen voor het hebben van rode diesel in je tank. Nu heb ik begrepen dan een onderzoek om de rode diesel aan te tonen rond de 750 euro kost. Ter indicatie, ik kan 60 liter diesel kwijt, dus zeg maar voor 90 euro een volle tank. Ondertussen zijn we door twee boten van de overheid bijna geënterd.

Pannenkoeken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Pannenkoeken
(klik voor grote foto)

Voor de sier rollen we de Code 0 uit, maar veel helpen doet het niet. Wat de motortocht aangenaam maakt is, dat de zon steeds meer in kracht heeft gewonnen en er alle ruimte en tijd is om de stuurautomaat zijn werk te laten doen terwijl we lezen. De verleiding om achter de boot te gaan hangen is groot, maar als ik mijn grote teen in het water steek, dan vind ik het op zee geen zwemtemperatuur.

Enteren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Enteren
(klik voor grote foto)

Bij het aanvaren van Roompot draait de Koninklijke Marechaussee met de Zeearend rondjes en de rib gaat overboord. Benieuwd of we er vlak voor de sluis toch nog worden uitgepikt. Het is een beetje als prijsschieten; er varen meerdere boten en je hebt geen idee bij wie ze aan boord komen, maar weet zeker dat het bij een van de aanwezigen is. Het blijkt uiteindelijk een visserbootje te zijn dat met hoge snelheid richting sluis stormde.

Oosterschelde, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Oosterschelde
(klik voor grote foto)

Eenmaal geschut even rekenen of we de Oosterschelde zo kunnen oversteken dat we de Zeelandbrug halen voordat de spits ingaat en er niet gedraaid wordt. Van zeilen is nog steeds geen sprake. Sinds denk ik dat ik beter mijn boot kan inruilen voor een zeilboot. Deze vakantie, hoewel inherent aan zeilbootvakanties, ook weer een behoorlijk aantal motoruren gemaakt. We halen de brug precies. De wind trekt aan en we kunnen nog een uurtje zeilen.

Tegen half acht leggen we aan in St. Annaland om na het aankomstbiertje heerlijk bij het restaurant aan de haven te gaan eten.

Gevaren mijlen

Logboek begin863,74 Nm
Logboek eind923,67 Nm
Afgelegde afstand60 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//