Lewmar standard portlight fixed replacement


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 4 min.
 • sep 26, 2022
 • General
 • Onderhoud
 •  Gregor
Lewmar standard portlight fixed replacement

Lewmar standard portlight fixed replacement

 geplaatst
 • apr 26, 2017

Vervangen van de twee vaste Lewmar kajuitramen.

Deel op  


Lewmar standard portlight fixed replacement

Lay out, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lay out
(klik voor grote foto)

Bijna alle ramen aan boord heb ik vernieuwd, behalve de twee vaste ramen. Het dekzeil wordt door de wind stevig heen en weer getrokken, mooie dag om binnen de ramen eruit te snijden. Bij Lewmar had ik een tekening opgevraagd over de bevestiging en op basis daarvan zou het 'niet meer dan eruit snijden' zijn. Een scalpel in de kit gezet en langs het acryl een snijrand gemaakt. Deze stopt na een paar centimeter, opgehouden waarschijnlijk door het Y-stukje dat in de kit verborgen zit. Al hobbelnemend lukt het rondom de kit zover als mogelijk los te snijden.

Incisie, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Incisie
(klik voor grote foto)

De gedachte dat het raam er nu zo uitvalt is te optimistisch, veel te optimistisch. Zekerheidshalve snijdt ik met een nieuw scalpel ook langs de aluminiumrand de kit los. Meer los snijden dan ik nu heb gedaan kan niet. Eelco kruipt naar buiten en duwt met zijn hand tegen het raam. Binnen zie ik het iets bewegen, maar dat is marginaal. Hij zet vervolgens zijn knie ertegen en dat helpt. Zodra het eerste stukje los is, kan ik mijn vingers ertussen krijgen en meteen een stukje hout ter bescherming; de spanning erop is nogal hoog. Heel voorzichtig met een knie aan de buitenkant en trekken vanuit de binnenzijde laat het raam steeds verder en makkelijker los. Let there be light!

Lay out, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lay out
(klik voor grote foto)

Sta je dan met een raam in je handen, nog grotendeels in de kit en de mysterieuze Y-stukjes. Het schoonmaken van de kit op het raam is de minste klus, het aluminium schoonmaken is een heel ander verhaal. Scalpels afgebroken om met het hardplastic de kit eraf te schrapen. Bison heeft een kitverwijderaar, dat helpt iets, maar niet wat je eigenlijk zou willen; insmeren, koffie drinken, doek erover en schoon. De werkelijkheid is vele malen weerbarstiger. Dit samen doen, radio aan, koffie met een stroopwafel en volhouden, dan is na enkele uren het aluminium aan beide zijden van de boot schoon.

Schoon, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Schoon
(klik voor grote foto)

Het vraagstuk van de Y-stukjes is thans nog onbeantwoord. Waar dienen deze voor? Geeft het extra steun aan het raam tegen druk van buitenaf? Houdt het het raam tijdens montage op zijn plaats? Waar vind ik überhaupt deze stukje? Kortom allemaal vragen en geen antwoorden. Via via trof ik wel iemand die wilde proberen de Y-stukjes voor deze Lewmar ramen met een 3D-printer te maken. Dat is bij wijze van experiment best aardig gelukt. Maar, als je het Y-stuk op het raam wil plaatsen, dan is er ook een frees nodig die dit profiel kan maken. Die blijkt nog niet zo eenvoudig gevonden.

Y-stuk, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Y-stuk
(klik voor grote foto)

Hoewel ik me een beetje beschaamd voelde, toch gemaild met de vraag waar deze nu voor zijn. Daags erna kreeg ik antwoord dat mij enorm hielp:

Gregor..

thank you for your email

Select Plastics re-manufactures all marine hatches and portlights including this model. While we work on all models, we do not supply DIY materials or instruction. The materials and process we use are proprietary.

Hypothetically speaking….

Sika flex 295 is a good product, better when used with the correct primer. All replacement lenses should be manufactured using cell cast acrylic. If you have already thrown the old spacers away, I would omit the small grey plastic “Y” spacer and prime and bond the Perspex on all exposed edges to the aluminum frame. Allow adequate curing time for all applications, more if it’s cold outside..

I'm wondering what the purpose of this Y-part is:

 • holding the acrylic when the Sikaflex is put between the aluminium and acrylic? (correct)
 • to strengthen the construction for holding the acrylic window? (no)
 • any other purpose? (speed the manufacturing process, improve repeatability, etc.…)

Proceed cautiously.

Fair winds

Dit betekent nl. a) dat ik van de fixed portlights alleen de outline hoef te frezen en b) ik niet met de Y-puzzel verder hoef.

Voor de montage gaat er acrylaat via kit aan aluminium vastgemaakt worden. De opmerking in de mail over primer en daarop een telefoontje naar Sikaflex, leerde het volgde:

 • Acrylaat insmeren met Sikaflex 209N
 • Aluminium insmeren met Sikaflex Primer 206G+P
 • Sikaflex 295UV kit gebruiken

Secuur..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Secuur...
(klik voor grote foto)

Het aangedrukt houden van de ramen nadat deze zijn gekit, daar had ik houten klosjes voor gemaakt die precies binnen de dag van het kozijn vielen. Gaatjes op de maat van het profiel, ramen en aluminium met de reiniger schoongemaakt die ik nog van de klapraampjes had, dus alle voorbereiding was daar. Zekerheidshalve alle delen afgeplakt want we kwamen er al snel achter dat de primers, zwart van kleur, zich slecht laat verwijderen. Kwasten kan je ook weggooien daarna.

Het zit!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Het zit!
(klik voor grote foto)

Toen het kitten. Hoeveel kit? Vult het genoeg? Enfin, zekerheidshalve twee kokers gekocht, hoofdlamp opgezet en leesbril opgezet en het aluminiumprofiel volzetten. Het is een redelijk stugge kit en bij het plaatsen van het gefreesde raam kwamen we er al snel achter dat de Y-stukje niet nodig waren om het zakken van het acrylaat tegen te gaan. Klosjes erop schroeven en lekker een paar weken laten uitharden.

Hmmmm, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hmmmm
(klik voor grote foto)

Als ik na twee weken de klosjes aan de BB-zijde loshaal, kitresten verwijder en het folie eraf haal, heb ik een helder zicht naar buiten. De SB-zijde is iets minder, daar zitten drie scheurtjes van een paar centimeter in. Hoe zijn die erin gekomen? Teveel spanning? Ontstaan bij het frezen, maar zo klein dat die niet zijn gezien? Invloed van de reiniger? Met een stukje tape de lengte gemarkeerd. De tijd ontbreekt op dat moment om het acrylaat eruit te halen en alle stappen opnieuw te doorlopen. Zekerheidshalve wel een nieuw raam gefreesd.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Kajuitramen


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//