Suunto kompas vullen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • sep 26, 2022
  • General
  • Onderhoud
  •  Gregor
Suunto kompas vullen

Suunto kompas vullen

 geplaatst
  • apr 2, 2017

Waar blijft de glycerine?

Deel op  


Suunto kompas vullen

Luchtbel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Luchtbel
(klik voor grote foto)

Het moment dat we het kompas terugplaatsen in de stuurkolom en de luchtbelletjes vanaf de zijkant omhoog zien komen, dat moment dus, dat je je realiseert: "dit wordt een hele klus". Navraag bij de watersportjuwelier leerde dat het vullen rond de €125,- kost?! Waarom? Omdat het het een tijdrovend karwei is. En daar bleek niets aan miszegd. "Koop een nieuwe", zei de verkoper...

Gewapend met glycerine, injectiespuit van 5cc, injectienaald van 0,8mm diameter met een lengte van 32mm en schroevendraaier het vulschroefje geopend terwijl de het kompas onder een hoek lag zodanig dat de luchtbel theoretisch bij de vulopening moet zitten. Een eerste injectering liet lucht uit het kompas stromen, maar de bel niet oplossen. Zo volgde een twee en een derde. Bij het Suunto kompas is niet te zien waar de bel zich bevindt t.o.v van de vulopening en dat maakt het lastig de luchtbel ook bij de vulopening te houden. Eerst het kompas een tijdje de vriezer in om zo de verschillende krimpcoëfficiënten van de materialen te gebruiken.

Frozen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Frozen
(klik voor grote foto)

Na een nachtje vriezer een nieuwe poging in het bijvullen van het Suunto kompas met glycerine. Ik bleef maar spuitjes legen in het kompas en had geen idee waar het bleeft, maar het haalde de luchtbel niet weg. Had ook geen gevoel bij de hoeveelheid glycerine die ik nodig zou hebben om de luchtbel te laten verdwijnen noch dat ik kon/kan uitrekenen wat nou de inhoud van de luchtbel is. Hier ook niet naar gezocht. Het feit was wel dat de bel eerder groter dan kleiner werd. Het terugplaatsen in de vriezer een aantal keren herhaald, maar zonder resultaat.

Gevuld, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gevuld
(klik voor grote foto)

Ondertussen was mijn potje glycerine aardig aan het slinken en ik me niet kon voorstellen dat dat allemaal in de bol zat. Ok, ik morste wel eens wat, alleen niet in die hoeveelheden. Had voor de afdichting ook al een nieuw leertje gemaakt. Bij het dichtschroeven en draaien van de kompas borrelde er geen vloeistof en evenmin kwam het eruit lopen. Maar wat nu als de naald te kort is en ik zou proberen dieper in de aanwezige vloeistof te spuiten? Op naar de apotheek om een naald te halen. Daar moet je dus uitleggen wat je aan het doen bent en geenszins van plan bent om glycerine in jezelf te spuiten.

Kompas in koude toestand bijgevuld. De glycerine zag ik ook meer in het midden van het kompas uit de naald komen en de lucht leek redelijk makkelijk uit de opening te "stromen". Dit procedé nog een keer herhaald en voilà, de luchtbel was verdwenen.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Kompas vullen


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//