Rubbertje vervangen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • sep 26, 2022
  • General
  • Motor
  • Onderhoud
  •  Gregor
Rubbertje vervangen

Rubbertje vervangen

 geplaatst
  • apr 9, 2017

Rubberen flap rond de saildrive vernieuwd.

Deel op  


Rubbertje vervangen

Rubber flap, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rubber flap
(klik voor grote foto)

Bij het aanpakken van het onderwaterschip zou ook de flap die rond de shaft zit en tegen de boot aan is geplakt, eraf moeten. Deze flubberde toch al en leek me alleen daarom al geen overbodige luxe. Ik heb niet kunnen achterhalen waarmee het rubber tegen de romp was gelijmd, dus met de Fein multitool met daarop een steekmes begonnen het geheel los te snijden. Een laag toerental i.v.m. versmelten van de lijm / kit. HIer een kwartiertje mee bezig en nauwelijks een deel los. Steekmes verwisseld voor een blad met zaagtandjes, dat schoot tenminste op. Na een goed half huur was de rubberen flap los van de romp.

Het zal niet verbazen dat deze rubberen flaps, geleverd door Volvo Penta, ook zeer aan de prijs zijn. Op diverse fora wordt daar ook over gesproken en oplossingen aangedragen. Het functionele doel is stroomlijning omdat het water anders direct tegen het gat in de romp komt en daarmee ook tegen het manchet van de saildrive. Oplossingen die worden aangedragen zijn o.m.:

  • Volschuimen met PUR-schuim en dan epoxy erover. Hoe ga je dan ooit je manchet vervangen?
  • Een Trespa- of perspex plaat, in twee helften, tegen de romp schroeven schroeven. Geen ervaring mee en hoeveel beweging heeft de schaft van ++ de saildrive nodig om niet tegen die twee helften aan te komen?
  • Dikke sponsen in het gaat aanbrengen en afsmeren met epoxy. Blijft nog steeds de vraag van hoeveel bewegingsruimte is er nodig en het schuim moet er dan wel een zijn die zich niet volzuigt.

Flap op maat, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Flap op maat
(klik voor grote foto)

Na enige overweging besloten zelf een flap te maken van EPDM-rubber. Materiaal is tamelijk eenvoudig te krijgen en bewerken; de mal had ik tenslotte al. Omdat ik een ovaal uit het midden moest snijden, ontmoeten de twee snijranden elkaar op het smalle deel van het ovaal. Daar scheurt het dus, kwam ik achter. Dit opgelost door met een gatenpons een gat op het ontmoetingspunt van de sneden te maken en daarmee verder inscheuring te voorkomen. Voor de afgeronde hoeken voldoet een klein blikje verf als mal.

Niet vast, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Niet vast
(klik voor grote foto)

Bij het bestellen van een rubberen flap wordt dan weer wel en dan weer niet een kit meegeleverd. De kit die gebruikt zou worden, is Bostik A3-contactlijm, type Hybrifix Super 7. Een vriend van me had goede ervaringen met Bison contactlijm en verder werd er SIMSON Construction Adhesive Marine gesuggereerd. Nu is die flap bij los niet heel makkelijk weer vast te zitten omdat de plaats onderwater nogal onhandig. Zekerheidshalve daarom reststukjes rubber op polyester gelijmd, aangedrukt een een week laten zitten. Eerst geschuurd en schoongemaakt met alcohol, vooral rubber schijnt daar gevoelig voor te zijn.

Geplakt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Geplakt
(klik voor grote foto)

Na een week aan de afzonderlijke stukjes getrokken en dan viel ook meteen op dat bij de kitsoorten de kit wel op het polyester hechtte, maar niet op het rubber. De Bison contactlijm hield op beide stukken. Daarmee was meteen de keuze voor de lijm bepaald. Rompzijde opgeruwd met schuurpapier korrel 80. Flap nogmaals gemeten en daarna romp en flap ingesmeerd. Half uurtje drogen, aandrukken, let wel, verschuiven is er niet meer bij en het met een klosje hout en hamer aangeklopt. De tijd zal leren of dit alles gaat houden als bedacht.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Saildrive


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//