Motorruimte bereikbaar


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • sep 26, 2022
  • Motor
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  •  Gregor
Motorruimte bereikbaar

Motorruimte bereikbaar

 geplaatst
  • jul 28, 2017

De motorruimte in de Dehler 36 JV is redelijk onbereikbaar. Met enig zagen is dat op te lossen.

Deel op  


Motorruimte bereikbaar

Luik motorruimte, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Luik motorruimte
(klik voor grote foto)

Om de motor te bereiken moet de trap naar de ingang van de kajuit worden weggeklapt door het losmaken van twee schuifslotjes. Daarna blijft er een nauwe ruimte over die er net zo goed niet had hoeven zijn omdat je dan nog steeds nergens bij kunt. Ik vermoed dat bij het onderhoud de schroeven van de scharnieren worden losgedraaid waarna het luik kan worden weggenomen. Dit regelmatig doen leidt er uiteindelijk toe dat de schroefgaten uitlubberen en de scharnieren niet meer kunnen worden vastgezet. Daarbij vind ik het vooral onhandig veel werk.

Scharnieren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Scharnieren
(klik voor grote foto)

Enig zoeken leert dat er verschillende oplossingen zijn voor demontabele scharnieren. Ik wilde geen breekwerkzaamheden aan luik noch grondplaat doen en veel van de demontabele oplossingen zijn groter dan de bestaande scharnieren. Gelukkig zijn de voor het motorluik gebruikte scharnieren een standaardmaat en kunnen dus redelijk probleemloos worden verzaagd.

Afgezaagde scharnieren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Afgezaagde scharnieren
(klik voor grote foto)

Door de hoek te bepalen die nodig is om het motorluik uit het vastzittende deel van het scharnier te tillen kan ik ook bepalen hoeveel ik van het gebogen deel van het scharnier moet afzagen om die gewenste hoek te benaderen. De gaten waar de scharnierpen doorheen gaat zijn gebogen en niet-gelast. Scharnier inklemmen en op de juiste maat overlangs doorzagen van de bussen. Bij wijze van proef twee blokjes hout eraan schroeven en het blijkt te werken. Scharnier kan zich nog steeds borgen en als het luik ongeveer 90gr openstaat, dan is het uit het scharnier te lichten en daarmee is op eenvoudige wijze het motorluik te verwijderen en de motorruimte toegankelijk gemaakt.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Scharnier motorruimte


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//