Lierhandel verzaagd


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • sep 26, 2022
  • okt 30, 2017
  • General
  • Zeilen
  •  Gregor
Lierhandel verzaagd

Lierhandel verzaagd

 geplaatst
  • okt 30, 2017

Het verzagen van de lierhandel om zo schaafwonden aan handen tegen te gaan.

Deel op  


Lierhandel verzaagd

Lierhandel doorgezaagd, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lierhandel doorgezaagd
(klik voor grote foto)

Uisge Beatha is voorzien van een praktische buiskap die middels RVS-buizen op de boot is gemonteerd. Hij beschermt tegen overspatten buiswater en regenbuien, als je maar dicht genoeg tegen de kajuitopbouw gaat zitten. Het kajuitdak is voorzien van twee lieren, een aan bakboord en een aan stuurboord. Het bedienen van deze lieren gebeurt met een Lewmar lierhandel. Bij de boot zijn twee maten meegeleverd, een die helemaal niet past en een die een beetje past. Dat beetje passen komt omdat je de lierhandel niet kunt ronddraaien zonder tegen de rvs-stangen van de buiskap aan te komen. Je kunt erover twisten of het frame van buiskap te krap is gemaakt of dat de kleinst meegeleverde lierhandel toch nog te groot is.

Onderdelen lierhandel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Onderdelen lierhandel
(klik voor grote foto)

Het frame aanpassen is een dure oplossing omdat dan ook het doek van de buiskap moet worden aangepast. Een nieuwe lierhandel kan, maar ook dat is niet een heel goedkope oplossing. Waarom dan niet de brede kop van de lierhandel afzagen?

Verlaagde lierhandel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Verlaagde lierhandel
(klik voor grote foto)

De constructie van de lierhandel is tamelijk simpel. Waarom dan zo duur? De kop die deze Lewmar afgezaagd waardoor het handvat smaller wordt en de hoogte ook wordt verlaagd. Hierdoor creëer ik ruimte om de lierhandel te kunnen ronddraaien zonder de buiskap te raken. Iets dat ook schaafwonden scheelt. Om het ontstane gat te diechten heb ik een dop gebruikt die onder een stoelpoot zit, wel een grote dan; de binnenmaat is 32mm.


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//