40MijlvanBru


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • sep 26, 2022
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
40MijlvanBru

40MijlvanBru

 geplaatst
  • mei 26, 2018

Voor de eerste keer met de Dehler 36 JV de double handed wedstrijd "de 40 Mijl van Bru" gezeild met een onverwacht resultaat.

Deel op  


40MijlvanBru

Mooi en kaal, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mooi en kaal
(klik voor grote foto)

Vrijdagavond de boot overgevaren om zaterdagochtend op tijd bij het palaver van de 40 Mijl van Bru te zijn. Om 06.45u. Eerst de boot verbouwen, buiskap eraf, lijnen klaarleggen om morgen met een spi te kunnen zeilen. Dit gaat de tweede keer worden. De eerste keer was twee jaar geleden op de Oosterschelde in bijna windstil weer. Voor morgen is een voorspelling van rond de 7knts afgegeven. Eerst met Arjen een biertje doen en het startnummer ophalen.

Palaver, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Palaver
(klik voor grote foto)

Zes uur op. Douchen sla ik over, mij te druk. Dat is het ook bij de tent waar we getrakteerd worden op koffie, Zeeuwse bolussen en een vochtig doekje. De baan wordt als verwacht, Oostbaan. Intekenen en daarna richting startgebied. En daar mogen we niet uitkomen tot we aan de beurt zijn. Als een rij eendjes gaat een bont gezelschap aan boten het water op. Terwijl we liggen te wachten horen we dat een van de bovenwindse boeien niet goed ligt; de bodem wordt geraakt. Uitstel.

Startschip, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Startschip
(klik voor grote foto)

Het is mijn eerste wedstrijd die ik met deze boot zeil, de drijfpartij bij de clubwedstrijd tel ik niet als wedstrijd, hoewel zo aangekondigd. En ik vind het met deze boot best spannend. We varen rondjes, meten de tijd tot de startlijn en keren weer terug. Het wordt drukker en drukker bij het startschip. Op aanwijzingen van Arjen stuur ik de boot erin, iets afremmen, aan onze bakboordzijde is de druk toegenomen en wordt er van alle kanten geroepen om ruimte en bakboord. Het aftellen is daar, beetje ruimte zoeken en we zijn gestart. Precies op tijd weg. We zeggen tegen elkaar dat we geweldig zijn gestart. We kruisen naar de bovenboei en worden links en rechts voorbij gelopen. Er is geen gang in de boot te krijgen. Ondertussen wel alles klaarleggen voor het eerste spi-rak.

Spi staat, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Spi staat
(klik voor grote foto)

De spi staat in rap tempo alleen gaat de zeilzak overboord. Hij zou echt vastliggen... Gelukkig is er een rib in de buurt die 'm opvist en aan boord brengt. Super! Een lang rak ligt voor ons. Op een van de meters beweegt een rode niveaumeter die aangeeft wat de snelheid van de boot is t.o.v. van het polardiagram. We lopen wat er wat op achter. Maar ondertussen zeilen we wel achter de spi aan richting Stamersplaat. De aanwezige wind is ons gunstig gezind en kunnen zonder te gijpen of overstag gaan de geul richting Brouwershaven.

Past precies, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Past precies
(klik voor grote foto)

Deze geul is buiten de boeienlijn niet heel vergefelijk en terwijl wij aan SB zitten horen we een forse klap. Kijken om ons heen en zien aan de BB-zijde een wit schip onder spi enigszins schuin voorover liggen. Muurvast! De wedstrijdcommissie had al laten weten dat het aanzetten van de motor om los te komen, een kwartier straftijd krijgen, voor mits gemeld. Zo inschattend gaat dit meer tijd vragen dan die 15 minuten.

Pauze..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Pauze...
(klik voor grote foto)

Tot voorbij Scharendijke varen we onder spi zonder te gijpen en hebben ook het idee dat we behoorlijk in de achterhoede zitten. Hier staat wel meer wind en daarmee loopt de boot wel beter. We trimmen ons suf, maar blijven consequent 1 tot 1,5knt achter de polar lopen. Ondertussen begint de temperatuur tropische vormen aan te nemen. Relatief gezien staat Arjen het zware werk te doen en het zweet gutst ook van hem af.

Waar ik in wedstrijdjes, maar ook bij regulier zeilen, lol in heb is om bij kruisende situatie de boot zodanig te sturen dat we elkaar kunnen passeren zonder overstag- of gijpmanoeuvre. Voorwaarde is wel dat de boot dit voorrang heeft, koers houdt. Twijfel helpt niet, dus op het moment dat een situatie als deze zich aandient terwijl we net de gang hebben, en de boot die voorrang heeft begint steeds verder af te vallen, dus de indruk wekt ons voorrang te willen geven, terwijl we dat dus niet hebben, krijgen we ineens een hoeveelheid verwensingen naar ons hoofd, dat we elkaar verbaast aankijken, zo van: "wie houdt er nu geen koers?".

Drukte bij de boei, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Drukte bij de boei
(klik voor grote foto)

Tegen de tijd dat we enkele bezeilde rakken hebben gehad, komt er weer een rak waar de spi erop zou kunnen gaan. Alleen is er ontstaat tijdens het hijsen een soort van spaghetti rondom de spiboom -een aluminium pijp die de spinaker in positie t.o.v. de boot houdt- dat verder hijsen kansloos is. Enigszins gefrustreerd verdwijnt het geheel in het vluchtluik. Het is ook een klus omdat min of meer alleen te staan doen. Het lukt mij nog steeds niet (veel) kracht te zetten en vertrouw ook nog niet op wat mijn lichaam wel/niet aankan. Dat we beiden op deze boot, en samen, weinig spi-ervaring hebben, zal ook wel een rol spelen.

Zo gaandeweg de middag begint een gevoel te ontstaan dat we worden (zijn) ingehaald door de klasse die na ons is gestart. We houden moet, maar het wordt er niet makkelijker op. We zeilen lekker, dat dan weer wel, richting Bruinisse. De baan is alleen zo bedacht dat er dan nog een rondje om de Mosselbank moet worden gevaren, weer terug in westelijke richting, om een boei (G16), dan weer rondje Mosselbank om daarna naar de finish te gaan.

Oost 1 Start – 1ste merkteken (Bb) – GH5 (Bb) – G7 (Sb) – G38/GB1 (Bb) – GB11/RB2 (Bb) – RB10/ Gele Boei (Bb) – G62 (Bb) – G74 (Sb) – G71 (Sb) – RB9 (Bb) – G59/GO2 (Sb) – RB 11 (Bb) – GO3 (Sb) – GO10 (Sb) – SP40 (Sb) – HG1 (Bb) – G37/PG2 (Sb) – G18 (Bb) – GH4 (Sb) – GH2 (Sb) – G1/SJ2 (Sb) – G16 (Sb) – GH4 (Sb) – GH2 (Sb) – SJ4 (Sb) – Finish

We hebben elkaar al een paar keer aangekeken dat 17.00u binnen zijn wel eens een no-go is. De wedstrijdcommissie heeft dit ook in de gaten laat via de marifoon weten dat de sluiting een uur wordt verlaat: 18.00u.

Actie!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Actie!
(klik voor grote foto)

Tegen de tijd dat we de eerste ronde om de Mosselbank hebben gehad en de G16 zijn gerond, is het half zes. Of er moet nu iets heel bijzonders gebeuren, want de wind trekt wel aan, gaan wij ook 18.00u niet halen. De koers is noordelijk van de Mosselbank en het is maar een paar graden afvallen om de koers richting Bruinisse te verleggen. Arjen gaat naar binnen en laat de wedstrijdcommissie weten dat we opgeven. Dus een DNF (did not finish). Dit voelt niet goed omdat het niet bij mij (ons) past. Een troost, zij het een schrale, is dat meer boten hebben opgegeven omdat ze niet op tijd binnen kunnen komen.

Aanpotenl, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Aanpotenl
(klik voor grote foto)

Eenmaal in de haven hebben we zo' 44Nm gevaren. Gestart om 09.10 tot 17.30 maakt dat we 8u20 hebben gevaren, dus grofweg 5,2Nm (per uur). Gerekend naar het polardiagram, hadden we theoretisch binnen de tijd kunnen finishen, De oorspronkelijke finishtijd in achtnemend, hadden we gemiddeld 6knt moeten varen. Gegeven de windsnelheid van vandaag, zou ook dat al een hele uitdaging zijn geweest. Hier zit nog een half uur speling in a.g.v. een uitgestelde start. Conclusie: we moeten meer met elkaar zeilen!

De uitslagen zoals gepubliceerd op de site van de 40 Mijl van Bru: klasse Bru 1.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, 40MijlvanBru

Gevaren mijlen

Logboek begin297,2 Nm
Logboek eind344,4 Nm
Afgelegde afstand47 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//