Inbouwen boiler


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 3 min.
 • sep 26, 2022
 • mei 10, 2018
 • Motor
 • Binnenboord
 •  Gregor
Inbouwen boiler

Inbouwen boiler

 geplaatst
 • mei 10, 2018

Voor warm water is het geen Quooker geworden, maar een Isotemp Basic boiler.

Deel op  


Inbouwen boiler

De bemanning wilde eigenlijk een Quooker een aan boord en toegegeven, het comfort daarvan is hoog. Maar of dat met de elektra-aansluitingen op een gemiddelde steiger van een jachthaven nou zo'n goed plan is, dat is maar de vraag. Daarop kreeg Uisge Beatha een Isotemp boiler van 30 liter. Een fraai roestvrij stalen exemplaar.

Boiler stuurkwadrant, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Boiler stuurkwadrant
(klik voor grote foto)

Oorspronkelijk heeft Dehler bedacht dat de boiler boven het stuurkwadrant wordt gemonteerd. Dit betekent dat de diameter van de boiler moet passen in de opening van de achterste bakskist. Deze blijkt 'maar' iets van 22cm te zijn en het merk dat dan past, daar had ik niet al te beste reacties over gelezen. Als ik een andere plek vind, dan ben ik vrij te kiezen voor de maat van de boiler. Iets dat mij wel aanspreekt. Als ik de bakskist aan stuurboord een beetje opruim, dan past daar achterin prima een boiler. Punt is wel de plaatsingshoogte t.o.v. de motor, de Volvo Penta MD2030d.

Binnenzijde Isotemp Basic, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Binnenzijde Isotemp Basic
(klik voor grote foto)

Veel boilers die voor een boot worden gemaakt, die kunnen via de walstroom warm water maken, maar ook via het koelwater van de motor. Dit laatste betekent dat de aansluitingen op de boiler onder het hoogste koelvloeistofniveau van de motor moet komen. Het geïnstalleerde expansievat helpt hierbij, maar is allemaal maar net. Het toeval wil dat ik ergens een foto van de dwarsdoorsnede van de Isotemp boiler tegenkwam en die liet zien hoe de buizen waar het koelvloeistof doorheen loopt.

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren

In mijn vorige boot, een Hanse 311, had ik al eens een Alpha Boiler ingebouwd en daar gaandeweg het gebruik wel tegen enkele tekortkomingen van mijn eigen installatie aangelopen. Een daarvan is dat er onvoldoende ontluchtingsmogelijkheden van de slangen en de andere is te weinig aftapmogelijkheden. Deze gaan op deze boiler opgelost worden, want er is een kraan voor:

 • de toevoer van de koelvloeistof;
 • de afvoer van de koelvloeistof met ontluchtingskraan;
 • het koudwater;
 • het warmwater;
 • de buitendouch (warm en koud water) met aftapkraan;
 • de nog komende verwarmingsradiator.

Kranen op boiler, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kranen op boiler
(klik voor grote foto)

Hier is een aardige hoeveelheid fitwerk in gaan zitten. Voor het afdichten heb ik Griffon: Kolmat Fibre Seal gebruikt. Het grote voordeel hiervan vind ik dat verbindingen ook op een later moment nog tot een halve slag kunnen worden bijgesteld. Iets dat met deze hoeveelheid aan kranen ook wel nodig was.

Het aansluiten op de motor was al voorbereid bij het aftappen van de motor en kon ik met zwarte hittebestendige slang de aansluitingen maken. Slangen zekerheidshalve met isolatiemateriaal omkleed.

230v aansluiting, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
230v aansluiting
(klik voor grote foto)

De Dehler is voorbereid met een schakelaar en zekering voor de aansluiting van de boiler, echter de aardedraad wordt hierbij niet geschakeld. Dit betekent dat als de boot aan de walstroom ligt er een aardlus kan ontstaan via het water. Het advies van Isotemp is om de boiler van het 230v-net los te koppelen als de boiler voor langere tijd niet wordt gebruikt. Het meegeleverde snoer is een meter lang en de bakskist is drie meter die. De oplossing is een stopcontact bij de ingang van de bakskist.

Al met al is het een bijzonder bouwwerk geworden, daarom was het wel fijn dat na het afvullen bleek dat alle koppelingen ook dicht waren. En, niet onbelangrijk, er ook warmwater kon worden getapt. In principe geen keteltje meer nodig...

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Boiler Isotemp


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//