Brighton naar Gosport


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • sep 26, 2022
  • nov 15, 2018
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Brighton naar Gosport

Brighton naar Gosport

 geplaatst
  • jul 17, 2018

Een geweldige zeildag waar we vanuit Brighton nu wel de Solent halen en na een aanwijzing van de politie kunnen aanleggen in Gosport.

Deel op  


Brighton naar Gosport

We liggen een dagje verwaaid, de wind giert stevig over de haven en de enkele boot die binnenkomt is ook blij er te zijn. Toch zijn er ook die vertrekken. De passantensteigers, daar is aan beide zijde aan te leggen, echter aan de westzijde van de steiger word je door de stroom tegen de steiger gedrukt en het kost de boten dan ook veel moeite om weg te komen en de kunde om een boot op te varen in een spring blijkt niet iedereen gegeven.

Een van de boten die moest weg i.v.m. werkverplichtingen, hen had ik de bedoeling uitgelegd en zij komen los tot ze het roer moeten omzetten en de helmstok 45gr anders draait dan het roer deed. Dan schrik je je volgens mij ook een ongeluk. Dit hebben ze kunnen herstellen en vertrekken. Zegt de man die een 12,5tons aluminium boot vaart tegen Geeske: "dat je met van die plastic bootjes niet de zee op moet gaan en dat hij met 10knts achteruit kan varen".

Als buren hebben we een vergelijkbare Dehler 36 JV gekregen. Tegen de tijd dat iedereen uit zijn of haar middagdutje is ontwaakt hebben we aan boord een gezamenlijke borrel, erg gezellig waarbij de dames veel herkenning hadden over het reilen en zeilen aan boord.

Woensdag 18 juli

Onderweg vanuit Brighton, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Onderweg vanuit Brighton
(klik voor grote foto)

Vandaag voor het eerst 2,5km aan een stuk hardgelopen van de totale 5km. Hier wel heel blij mee. Samen langs het kustpad gelopen waar meer mensen sportief bezig zijn. Het is vooral een mooie route, zeker nu het laagwater is en de bodem zich ontvouwt.

We vertrekken om 11.45u, ongeveer -2,5u HW Brighton, dan hebben we de eerste uren stroom tegen. Koers 252gr en net aan bezeild. Het is heerlijk weer, zonnetje, niet te warm en 8-10knts wind. De Jeanne Bleu, de Dehler 36 JV die naast ons lag, lijkt er aardig de sokken in te hebben en is bijna uit zicht als wij koers richting Selsey Bill leggen.

Brigton to Selsey Bill

Je hebt van die zeildagen dat alles bijn klopt: de wind is er in mate, de zon is er, het water is rustig, maar alleen de windhoek is niet helemaal kloppend. Hoog aandewind richting The Looe, de rode en groene boeien die de doorvaart naar de Solent markeren. We moeten nog een keeer een klapje maken om dichtbij onze ideale koerslijn te komen als daar de marifoon klinkt en we worden opgeroepen door de schipper van de Jeanne Bleu. Hij laat ons weten dat zij net de Solent zijn binnen gevaren en onderweg zijn naar Gosport. Ook onze bestemming voor deze dag.

Met ruim 7,5knts SOG passeren we de boeien aan de verkeerde kant. Er staat ruimm 4mtr water meer dan het laagst aangegeven punt op de kaart, dus met 2mtr komen we daar ruimschoots overheen. Koers richting de Spinnakertower in Portsmouth.

Met 8,5knt de Solent in

De stroom staat nog een paar uur mee, maar gelijktijdig loopt de wind eruit en motoren we verder. Voelt fijn om hier weer binnen te varen; de laatste keer dat ik hier alleen binnen voer was in 2012 toen ik grotendeels solo 3 maanden in het Kanaal heb rondgezworven. De Solent was toen nog maar in het begin van mijn reis. Een paar jaar later ben ik opnieuw de Solent binnen gevaren, maar toen kwamen we uit Honfleur en beide keren was met de Hanse 311.

Fort Solent, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fort Solent
(klik voor grote foto)

Ter hoogte van Portsmouth krijgen we de stroom tegen die uit het kanaal stroomt. We moeten tegen 4 knopen stroom in ploeteren. Met moeite haal ik de 2knts SOG terwijl de snelheid door het water opgewekt de 6 knopen aantikt. Hoewel we keurig stuurboordwal houden, is de politie het daar niet mee eens en verzoekt ons beleefd bakboordwal te gaan houden. Zo kan het dus ook.

Spinnaker tower, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Spinnaker tower
(klik voor grote foto)

Ondertussen al na achten als we in Gosport aanlegen. Het is ook wel een beetje klaar. Prachtige zeildag. Eenmaal aangelegd ploffen we bij de buren in de kuip een een natje en een droogje. Dit was een mooie dag!

Gevaren mijlen

Logboek begin577,6 Nm
Logboek eind623,7 Nm
Afgelegde afstand46 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//