Heen en weer naar Brighton


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • sep 26, 2022
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Heen en weer naar Brighton

Heen en weer naar Brighton

 geplaatst
  • jul 16, 2018

Ontdekken van Brighton met diverse vervoersmogelijkheden om er uiteindelijk weer in terug te komen.

Deel op  


Heen en weer naar Brighton

Route plannen in de schaduw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Route plannen in de schaduw
(klik voor grote foto)

Begonnen om maatregelen te nemen om de 'koperen ploert' uit de kuip te houden. Het zilverachtige doek ligt al een tijd naast de naaimachine om er een zonnetent van te maken. Bij aanvang van de vakantie vond ik dat het doek ook prima kan functioneren zonder dat het is afgewerkt en er een lijntje in is genaaid.

In de tussentijd legt er een boot naast ons aan. Het gebruikelijke praatje over waar ze vandaan komen enzo. De schipper laat weten dat ze uit Dover komen. Ik geef daar mijn mening over dat dat best een eind is. De schipper zegt dat dat wel meevalt. Hun dochter beaamt mijn mening.

Rond het ontbijt tocht richting Portmouth uitgewerkt. Willen kijken of we nog een paar dagen in de Solent kunnen doorbrengen voordat we aan de terugtocht beginnen. Ik kon toen nog niet bevroeden dat die terugtocht maandag al vorm kreeg.

Pier van Brighton, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Pier van Brighton
(klik voor grote foto)

Gewandeld naar de pier. Het is een drukte vanjewelste op deze warme zondag. Velen liggen op het kiezelstrand te zonnen of lopen met ontbloot bovenlijf over de boulevard. Een dichtregel die ik eens tegenkwam, schiet me te binnen:

Wie de badgasten bekijkt
begrijpt waarom de zee
zich elke dag
twee keer terugtrekt
van: G. Durnez

Na een uitgebreide lunch iets van de boulevard keren we terug. Mijn voeten doen het niet meer om nog een paar kilometer te wandelen. Daar is een oplossing voor; ook hier een elektrisch treintje. Deze trein, uitgevonden door Magnus Volk rijdt nog altijd tussen de pier en het begin van de haven. Lees ook de website van deze uitvinder: Volk's Electric Railway

Volk's Electric Railway in Brighton

Op het plein aan de overkant van de haven is een groot tv-scherm opgesteld. Niet voor de WK-finale voetbal, maar voor de tenniswedstrijd op Wimbledon: Dokovic-Anderson. Heel sfeervol en gemoedelijk zitten de mensen met koelboxen deze wedstrijd te kijken.

Wimbledon Djokovic-Anderson, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wimbledon Djokovic-Anderson
(klik voor grote foto)

Maandag 16 juli

Geeske is gaan hardlopen over het pad dat in oostelijke richting langs de haven loopt. Dit pad voert je vervolgens langs de indrukwekkende krijtrotsen. Ook als wandeling zeer aan te bevelen.

Plan is vandaag naar Portmouth te gaan. Voorspelling is een knoop of 10 wind uit WZW, precies de richting die wij ook gaan. Vertrek: 1,5u voor HW Dover.

Onderweg naar Portmouth in 10knts wind

De stroom rond Selsey Bill wil je graag mee hebben, daarom ook iets eerder vertrokken.

Gaandeweg trekt de wind aan en komt Solent Coastguard met een windmelding dat het einde dag richting de 5-6Bft gaat a.g.v. het koude front dat zich aan het ontwikkelen. Dit front was op de kaarten al wel te zien, maar voor vandaag was er geen voorspelling dat de wind naar die sterkte zou oplopen. In middels kruizen we met 18knts wind in de richting van Selsey Bill. Het eerste rif is dan al gestoken.

Een van de afspraken die we vooraf hebben gemaakt, is dat het wel comfortabel aan boord moet zijn. De wind tegen stroom maakt dat er venijnige golven aan het ontstaan zijn en de golven bouwen op. Hoewel de boot het prima doet, wordt er wel aan onze afspraak getornd. We keren om.

18knts ruime wind richting Brighton

Opeens is er een ruime tot voordewinds rak te zeilen dat de nodige aandacht bij het sturen vraagt. De koers is zo wel een stuk prettiger. Met nog een paar keer gijpen komen voor de haveningang van Brighton uit. Binnen is het proppen omdat een deel van de haven uitgebaggerd gaat worden. Iets dat je volgens mij als haven in het hoogseizoen, niet wilt.

De havenmeester vangt ons op en als hij hoort waarom we weer in Brighton zijn, zegt hij: "sailing should be fun".

Gevaren mijlen

Logboek begin550,1 Nm
Logboek eind577,6 Nm
Afgelegde afstand27 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//