Huiswaarts na drie weken zeilvakantie


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 2 min.
 • sep 26, 2022
 • okt 13, 2018
 • Zeilen
 • Logboek
 • Tochten
 •  Gregor
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

 geplaatst
 • jul 27, 2018

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna op.

Deel op  


Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Er is een soort van weeromslag op komst; er staat al een stevige wind, maar veel regen zal ook hier niet uit gaan komen. De droogte van de afgelopen weken begint aardig zijn tol te eisen. Het is altijd wat...

Oosterschelde, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Oosterschelde
(klik voor grote foto)

Geeske gaat een kilometer of 8 langs de dijk hardlopen en geeft mij de tijd wat klusjes te doen en logboek een beetje bij te schrijven.

Enkele cijfers van de afgelopen vakantie:

 • Afgelegde Nm: 560Nm
 • Vaaruren: 105,1h
 • Motoruren: 59,9h
 • Percentage motoruren t.o.v. het aantal gevaren uren: 56,9%
 • Verbruik van de MD2030d: 2,2ltr/h
 • Aantal uren zon: heeeeeel veeeeel

Begin van de middag vertrekken we richting Herkingen. De wind is er niet minder op geworden en verlaten op alleen de fok St. Annaland. Blijft een leuke haven om te liggen. Hebben ook de vraag gekregen of we niet daar willen komen liggen. Hoewel verleidelijk zie ik ook wel enkele praktische bezwaren. De reistijd, maar die wordt door Google Maps op 5minuten meer geschat dan nu het geval is, alleen op een heel zeiljaar wel significant. Belangrijker is dat ik de Grevelingen prettiger zeilen vind dan de Oosterschelde. Telkenmale de sluis door gaan om vervolgens op de Grevelingen te kunnen zeilen, dat spreekt ons minder aan.

Lekker windje onderweg naar de Grevelingensluis

De meldsteiger voor de Grevelingensluis is lager wal. Aanleggen is geen probleem, althans dat zou je aanvankelijk denken. Voor een Engelsman met een twee oude motorboot blijkt het lastig en vaart zijn schade. Een zeilbootje van een meter of 7 gooit een lijn op die ik beleg en krijg dan verontwaardigde blikken als ik het boot niet op zijn plaats trek, maar de lijn teruggooi. Een hernia is meer dan voldoende.

Het vertrek van lagerwal wordt een stuk amusanter; veel boegschroefgeweld, en dan nog gaat het moeizaam en dan valt op dat 'de kunst' van het opvaren in een spring toch niet iedereen is gegeven. Terwijl wij vrij zijn van de steiger en liggen te wachten tot we de sluis in mogen, zien we de moeite die het mensen kost om weg te komen.

Uit les 2 van de site Cum Laude Sailing: Manoeuvreren

Afvaren van lagerwal

We kunnen op 2 manieren van de lagerwal wegvaren. Als we vooruit willen wegvaren, dan draaien we eerst het schip met de boeg in de wind door het schip achteruit in de achterspring te varen. Als het voorschipschip voldoende van de kade weg gedraaid is, dan varen we vooruit weg en halen tijdens het wegvaren de achterspring binnen.

Als we achteruit tegen de wind in wegvaren, dan varen we eerst het schip vooruit in de voorspring. Als het achterschip voldoende is weggedraaid, varen we achteruit tegen de wind in weg en halen we tijdens het wegvaren de voorspring binnen.

Na de sluis rollen we nog even de fok uit. Er staat tegen de 20knts wind (ongeveer windkracht 5). Probleemloos loopt de boot naar de 7kn snelheid. Mooie afsluiting van drie weken vakantie en op beide trots hoe ze de eerste oversteek hebben gemaakt.

Gevaren mijlen

Logboek begin864 Nm
Logboek eind883 Nm
Afgelegde afstand19 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//