Met enige dissonanten van Blankenberge naar de Roompot


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • sep 26, 2022
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Met enige dissonanten van Blankenberge naar de Roompot

Met enige dissonanten van Blankenberge naar de Roompot

 geplaatst
  • jul 25, 2018

Heerlijke zeildag van Blankenberge naar de Roompot waarbij de waterpompen aan boord ermee stoppen.

Deel op  


Met enige dissonanten van Blankenberge naar de Roompot

De keuze van gisteren om i.p.v. naar Oostende de koers te verleggen naar Blankenberge betaalt zich vanochtend uit. We hebben alle tijd. Alle luiken en ramen hebben afgelopen nacht weer opgestaan en de warmte van de koperen ploert dringt naar binnen. Vandaag is een max. temperatuur van 38gr op het land voorspeld. Blij dat we op het water zitten. Deze temperatuur is echt too much.

Voor we de zee opgaan tanken we. Het verbruik van de Volvo Penta MD2030d ligt deze vakantie op 2,2ltr/uur. Hiermee kan ik mijn verbruiksberekeningen met 10% bijstellen. Vertrek naar de Roompot is +2u na LW Blankenberge.

De koers is niet bezeild, maar er staat wel een fijne wind van rond de 8knts tot 12knts. Hoog aan de wind zetten we koers in noordelijke richting. Door het kruisen gaan we de 36Nm niet binnen een tij halen en dat is met dit weer niet heel erg en de stroom tegen richting de Roompot zal nog beperkt zijn.

Pootje badend langs Walcheren

Tegen de tijd dat we Walcheren bereiken wordt de koers meer en meer bezeild en zeilen we redelijk kort langs de brekerdammen die vanaf het strand de zee in lopen. Kinderen zwaaien ons toe om dichterbij te komen. Dit is geen verstandig plan, maar dat weten zij wellicht niet. Terwijl de stuurautomaat het stuurwerk doet, gaan wij pootje baden. Heerlijke verkoeling.

De eerste dissonant op deze dag is, dat de waterpomp ermee stopt. Vanochtend bij het vullen van de watertank leek het er al op dat iets mis is met de ontluchting van de watertanks. In de leidingen zit lucht en dat maakt dat de waterpomp zich zelf uitschakelt ter voorkoming van het warmlopen. Alleen doet het probleem zich voor als we over bakboord hebben gevaren. Als we over stuurboord liggen is er geen probleem. Het ontluchten van de pomp lost wel het probleem op en met de huidige temperaturen wil ik niet zonder water zitten. Iets om na de sluis op te lossen; hebben nog een aantal gevulde flessen liggen.

Wegdraaiende aarde, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wegdraaiende aarde
(klik voor grote foto)

Zodra we de smalle geultjes richting de Betonhaven invaren, hoor ik een verandering in het geluid van de uitlaat. Normaal is een geluid waar lucht gecombineerd met water uit de uitlaat wordt gespoten en nu hoor ik het droge geluid van alleen lucht die uit de uitlaat komt. De tweede dissonant is daar. Geen tijd om de motor langer te laten draaien i.v.m. het droogdraaien van de waterpomp en impeller, zet de motor uit en 'sprint' naar voren om het anker over boord te gooien. We liggen stil en ik bel RS om te laten weten wat er aan de hand is. Hij keert om om ons een sleepje te geven naar de ankerplaats.

Als ik de deksel van de wierpot haal blijkt dat daar te weinig water instaat, dit verklaart waarom er geen doorstroming van water naar de waterpomp is. In de buitenwaterleiding heb ik direct na koop van de Dehler 36 JV een keerklep geplaatst om te voorkomen dat het water zich door het heveleffect uit de leidingen kan 'trekken' en daarmee de waterpomp met impeller eerst bezig is om het water naar binnen te zuigen voordat het door de motor kan worden gestuwd. Dit droogdraaien is funest voor de impeller en als het langer duurt ook voor de pomp. Mijn vermoeden is dat er schelpjes en andere aangroei in de keerklep zitten die ervoor zorgen dat de klep niet meer goed sluit. Korte termijn oplossing die we proberen is een bekertje water in de wierpot gooien en 'hopen' dat na het starten de er dan voldoende water in de leidingen staat dat de waterpomp het aanzuigen aankan.

Eenmaal voor anker komen de borrelhappen de kuip in en hebben we een gezellige avond met mooie gesprekken.

Gevaren mijlen

Logboek begin828 Nm
Logboek eind864 Nm
Afgelegde afstand36 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//