Inwatering mast


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • nov 27, 2022
  • jan 5, 2018
  • Onderhoud
  •  Gregor
Inwatering mast

Inwatering mast

 geplaatst
  • sep 28, 2017

Een doorgestoken mast geeft ook water binnen. Door aanbrengen rubber is de waterdoorlaat te minimaliseren. 

Deel op  


Inwatering mast

plaat met buis, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
plaat met buis
(klik voor grote foto)

Met de komst van een nieuwe boot met een doorgestoken mast, heb ik ook water binnen gekregen. Nu ben ik er nog niet helemaal van overtuigd dat de vorige eigenaar alle slangklemmen regelmatig naliep, al was het maar dat ik afgelopen winter de slang van de watertank kon vastdraaien, en daarmee de punten van mogelijke lekkage van zoetwater zijn uitgesloten. Een van de lekkage die ik bij toeval ontdekte, was langs de mast. Onder mastvoet zag het water de bilge inlopen. Dit is bij een doorgestoken mast min of meer een gegeven, maar een stroompje, dat had ik niet eerder gezien.

Popnagel van plaat, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Popnagel van plaat
(klik voor grote foto)

Bij het trekken van een nieuwe antennekabel afgelopen winter was het enorme klus om de kabel de laatste twee meter uit de mast te laten komen. Er blijkt nl. een plaatje met een doorgestoken pijpje op ongeveer twee meter vanaf de onderzijde te zitten. De plaat zit bij mij met twee popnagels vast aan de mastwand. De onderzijde van deze plaat staat, daar is kit tegenaan gespoten. Helemaal helder hoe dat is gedaan, is het mij niet. Volgens de mastenmaker Neutmast lekt het langs het plaatje, dus tussen de mastwand en het plaatje zit ruimte. Zij hebben goede ervaring deze dicht te maken door er een laagje rubber op te laten lopen.

Inkijkje mast, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Inkijkje mast
(klik voor grote foto)

Om bij het plaatje te komen moet de afwerkplaat van de lijn van de lazy jack eraf. Deze zitten met popnagels (4,8mm) vast. Als het plaatje is verwijderd, is meteen te zien hoeveel vuil daar op ligt. Dit met een kwastje en een tandartshaakje schoongemaakt.

Het rubber dat op het plaatje wordt gegoten komt bij Sikaflex vandaan en is een tweecomponenten rubber:

  • UR 3450 Isocyanate, het rubber;
  • UR 3460 Polyol, de harder.

Een fijn goedje dat in het mengproces zwart wordt. Door de toevoeging van de harder wordt het meer vloeibaar en kan het een dikke spuit in worden gezogen.

Bukt u maar, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bukt u maar
(klik voor grote foto)

Mogelijk dat je ook een spuitzak kunt gebruiken of een puntzak waar drop in kan worden gehaald. Het duurt een paar uur voordat het stroperiger wordt en dus ook alle tijd om het aan te brengen.

De beide zijden van de doorvoeren van de lijnen van de lazy jack heb ik met plakband afgeplakt en gezorgd dat het iets hoger zit dan het bestaande plaatje. Op deze manier ontstaat er een bakje waar het rubber in blijft liggen tot het is uitgehard. Een paar gummyhandschoenen helpt wel om mijn handen schoon te houden. Heb ook niet het idee dat het een geheel onschuldig goedje is...

Talkpoeder, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Talkpoeder
(klik voor grote foto)

Het idee is nu dat het rubber dat op het plaatje ligt zo hoog komt dat wat dat in de mast komt er via de doorvoeren van de lazy jack lijnen uitloopt. In de praktijk zal er nog steeds wel iets water door het opstaande pijpje lopen omdat het in de mast langs de kabels kan lopen die door de mast aan de onderzijde uitkomen. Alleen is de verwachting dat dit veel minder is.

De komende dagen zijn forse buien voorspeld. Voordat ik de doorvoer er weer met popnagels op zet, wil ik eerst weten of dit werkt dan wel dat er nog een dun laagje rubber op moet. Misschien dat het rubber tijdens het uitharden iets krimpt en daardoor er toch nog ruimte tussen mastwand en plaatje blijft bestaan. Om te controleren waar het water bij de mastvoet vandaan komt, strooi ik talkpoeder. Nu is het wachten op een bui.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Mastplaat


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//