Verwarrende tocht - 6


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 19, 2024
  • jun 22, 2014
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Verwarrende tocht - 6

Verwarrende tocht - 6

 geplaatst
  • jun 9, 2014

Op tijd door de sluis

Deel op  


Verwarrende tocht - 6

Het is een wisselvallige ochtend. Na het douchen gooien we los om met het laatste staartje van de stroom richting de sluis van Bruinisse te vertrekken. De 6 tot 8 knopen wind is voldoende om met alleen de fok op een paar knopen snelheid te maken. Zo kabbelen we voort terwijl Petra voorop aan het lezen is en ik stuur.

Droogvallen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Droogvallen
(klik voor grote foto)

Ik zit blijkbaar in een luie modus, heb nl. geen zin om de motor te starten voor het aanleggen bij de wachtsteiger. De ruimte die er is, is voldoende voor mijn eerste sliplanding. Een gok wanneer de fok helemaal in te rollen als ik deze laat vieren en langzaamaan de snelheid zie teruglopen. Inrollen en nu sturen terwijl een halverwege met een lijn staat en ik 'm achterop moet pakken. Spannend moment of ik de lijn in een keer om de bolder kan gooien... En dat lukt, de laatste gang eruit en we liggen.

De volgende uitdaging wacht ons terwijl we langzaamaan ingebouwd worden door de boten die ook de Grevelingen op willen. Ik ben geenszins voornemens een schutting te wachten, maar zolang ik ertussen lig, heb ik niet zoveel te vertellen. Dit verandert als de deuren opgaan en daarna de brug een keer openschuift. In dit proces is volgens mij zowel voor weg- als watergebruiker nog wel wat efficiency te halen.

Wat te verwachten was, gebeurt ook, de laatst aangekomene wringen zich naar voren. Gezien de toegenomen drukte gaat niet alles in een keer passen. In overleg gooien we los en dat geeft de mogelijkheid op te varen en aan te sluiten bij de colonne en met enige assertiviteit zijn we in ieder geval binnen. Zoveel als mogelijk worden de boten erin geperst terwijl de sluisstewards aanwijzingen schreeuwen. Het kan niet uitblijven dat dat hier en daar verkeerd gaat. Sommige boten hebben pech en mogen wachten tot de volgende schutting. Anderhalf uur later zijn de sluis door en kunnen we richting thuishaven.

Ergens mogen we blij zijn dat we tijdig de sluis zijn gepasseerd; je moet er toch niet aandenken dat je morgen naar kantoor moet terwijl de boot bij Bruinisse ligt, een auto in Herkingen staat en er dan toch wat ingewikkelde keuzes moeten worden gemaakt. Gezien het volgende artikel mogen we blij zijn dat we probleemloos weer binnen zijn. Ongeval op N59 bij Bruinisse

Een verwarrende tocht? Ik denk van wel, voor een belangrijk deel bepaald door het wisselvallige weer en het niet willen toegeven aan de eventueel te ontstane tijdsdruk, maar daarom niet minder leuk. Een aantal lekkere dagen aan boord gehad met elkaar en zeker voor herhaling vatbaar; de jurkjes moeten toch een keer gedragen worden :)

Gevaren mijlen

Logboek begin255,89 Nm
Logboek eind264,18 Nm
Afgelegde afstand9 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//