Linear drive stop


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • sep 26, 2022
  • Onderhoud
  •  Gregor
Linear drive stop

Linear drive stop

 geplaatst
  • jul 10, 2016

Herstellen van de melding "Drive stop" van de Raytheon type 1 stuurautomaat.

Deel op  


Linear drive stop

Een nieuwe boot met nieuwe vraagstukken om op te lossen, bijv. een stuurautomaat die een foutmelding geeft. De melding drive stop verschijnt op onverwachte momenten op het display als de stuurautomaat is ingeschakeld.

Onderdeks, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Onderdeks
(klik voor grote foto)

Bij toeval kwam ik op een site (Linear drive stop) terecht waar werd uitgelegd hoe dit probleem voor een Raymarine linear drive type 2 is opgelost. Bij mij aan boord zit een type 1 drive, dus met enig opportunisme heb ik de drive uit de boot gehaald en meegenomen naar het aanrechtblad.

Werkbank..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Werkbank...
(klik voor grote foto)

De oorzaak van de foutmelding zou gevonden worden in de rotor die slecht contact maakt met de met de koolborstels. Het demonteren is redelijk recht-toe-recht-aan. Eenmaal open blijkt er het nodige stof in te zitten en zit er koolaanslag op de rotor. Dit is met een ontvetter goed schoon te maken. Verder met een fijn sleutelvijltje de gleufjes van de rotor weer van gelijke openingen voorzien.

Vervuild, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vervuild
(klik voor grote foto)

Nu de motor toch open ligt, ook de lagers vervangen; deze zijn naar schatting zo'n 14 jaar oud. De lagers zijn regulier verkrijgbare SKF-lagers. Voor de vervanging is een SKF Explorer 626-2Z en een SKF Explorer 6000-2Z nodig.

Als nieuw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Als nieuw
(klik voor grote foto)

De koolborstels hebben een lengte van ongeveer 15mm en zijn ingesleten. Zekerheidshalve bij Raymarine nagevraagd of deze bij onderhoud ook worden vervangen. Dit blijkt zelden het geval. Klakkeloos vervangen is wel iets om eerst te overdenken, ze kosten 110 euro per twee... Een alternatief is om op zoek te gaan naar een bedrijf dat DC-motoren repareert.

Terug aan boord de drive teruggezet. Sindsdien geen foutmeldingen gehad.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Linear drive


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//