Havengids Blankenberge


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • sep 26, 2022
  • sep 2, 2017
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Havengids Blankenberge

Havengids Blankenberge

 geplaatst
  • aug 1, 2016

Twee werkelijkheden die tot een langere vaartocht leiden. 

Deel op  


Havengids Blankenberge

01 aug

Na een nacht van onrustige slaap, mijn hardloopschoenen aangetrokken om een kleine 10km hard te gaan lopen. Het zal niet verrassen dat het nog vroeg is en ik in alle rust om de binnenhaven kan komen richting strand. Dit om mezelf wat extra te vermoeien. Geeske had ook besloten haar schoenen aan te trekken en in een min of meer gelijk tempo mee te lopen. Lukte grotendeels. Het laatste stukje terug wat gewandeld, o.a. langs de watersportjuwelier dat mij eraan herinnerde dat ik een fles gas nodig heb. Portemonnee nog steeds kwijt en schelpjes werden niet geaccepteerd. Straks terug.

Hardlopen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hardlopen
(klik voor grote foto)

Vanuit het ochtendritueel dat na zo'n loopje bestaat uit water drinken, bijkomen, aan bootbewoners desgevraagd vertellen dat je bent gaan hardlopen, en die dat dan veelal met bewondering aanhoren en zich daarna terugdraaien naar hun ontbijt zo van: "dat doe ik je niet na" en dat ik denk: "dat snap ik", zo'n intern gesprek. Tijd om te douchen en de havenmeesteres te vragen of ik een fiets mag lenen omdat het slepen met een gasfles best zwaar is, althans vind ik. De Belgische gastvrijheid is waarschijnlijk met het tij meegespoeld. We moeten wandelen.

De geplotte route van Blankenberge naar Nieuwpoort is ongeveer 18Nm. Vertrek vanaf Blankenberge in zuidelijke (lees: westelijke) richting is LW -2. Op het havenkantoor ligt een fraai geïllustreerde havengids met daarin o.m. de getijden tabellen. Hierin valt te lezen dat het op 1 augustus om 13.30u laagwater is. We vertrekken om 11.30u. Op de display's van de Dehler kan ik niet meer zoals bij de Hanse, buiten de SOG (Speed Over Ground) en COG (Course Over Ground) aflezen. Deze moeten van de iPad afkomen. Nu had Geeske als navigator al meermalen laten weten dat er tussen de 2-3knts verschil zit tussen log en SOG. Zelfs toen het al 2u na het geplande laagwater was. Waar is dit misgegaan? Het weer is goed, route is bezeild en we hebben vakantie.

Windmeters, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Windmeters
(klik voor grote foto)

In Nieuwpoort deze keer rechtdoor de haven in i.p.v. de gebruikelijke haven aan BB. Dwarssteiger toegewezen gekregen voor de komende dagen omdat het weer gaat omslaan. Bij ons eerste drankje de constatering dat ik/we inmiddels een 450Nm sinds maart (aankoop) dit jaar met de Dehler heb gevaren. De vorige eigenaar had in de 13,5-14jr dat hij haar in bezit heeft gehad, 2450Nm op het log staan. Bevestigt mijn gedachte hoe de boot is gebruikt. In de verkoop van mijn Hanse 311 kreeg ik van de makelaar terug dat geïnteresseerden vinden dat er veel met mijn boot is gevaren. Tja, anders had ik wel een caravan met vaste staanplaats gekocht...

Opgelost, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Opgelost
(klik voor grote foto)

Dat we over een stukkie van 18Nm met een logstand van 30Nm terugkomen, kan m.i. maar een ding betekenen, nl. dat we tegen de stroom in hebben gevaren.'s Avonds de getijdentabellen via een van de app's opgezocht en daar viel een heel andere tijd voor LW te lezen dan in de havengids. Blijft er maar een conclusie mogelijk, nl. dat de tabel uit de gids niet juist is. Een cross check op een andere app gedaan en die bevestigt mijn vermoeden. Dit verklaart dat het log een gevaren afstand van 30Nm aangeeft; we hebben lekker gezeild en dat tegen de stroom in. Verder gezocht: de havengids vermeldt 2016, maar vermoedelijk zijn ze bij de opmaak vergeten de getijdentabellen te updaten van 2015 naar 2016.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Herkingen - Nieuwpoort

Gevaren mijlen

Logboek begin456 Nm
Logboek eind486 Nm
Afgelegde afstand30 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//