Mastkraag losmaken


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • sep 26, 2022
  • aug 21, 2017
  • Onderhoud
  •  Gregor
Mastkraag losmaken

Mastkraag losmaken

 geplaatst
  • feb 21, 2017

Door de krachten die via de mast op de mastkraag zijn gekomen, zijn de bouten krom. En die moeten los.

Deel op  


Mastkraag losmaken

Voor het verwijderen van de mast is o.m. het losmaken van de mastkraag nodig. De functie stabiliteit geven aan de mast en waterkeering zijn. Hoewel het in deze functie de afgelopen maanden slecht is geslaagd. De hijskraan huur ik voor een aantal uren en dat is qua planning tamelijk strak, dus de mast langere tijd vasthouden totdat het beneden een keer is opgelost, dat past niet helemaal in het schema.

Mastkraag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mastkraag
(klik voor grote foto)

Mijn inbussleutel van de doppenset heeft nog scherpe kanten en krijgen we redelijk goed passen in de inbusbouten, welke behoorlijk krom aandoen. Een van de bouten krijgen we met veel moeite en kruipolie los, maar de overige twee geven geen krimp. Ondertussen staat er een hijsbaas te kijken en je voelt de druk toenemen, zeker als de dodelijke vraag volgt: "lukt het?". Het inbusbit met een blokje hout en hamer vastgeslagen in de inbusbout met als mededoel de bout te laten schrikken, helpt niet. De ijzerzaag moet dit oplossen.

Contramoer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Contramoer
(klik voor grote foto)

Mast en kraag worden eraf getild en we kunnen verder met aftuigen. Blijft dat er twee draadeinden uit de behuizing van de mastkraag steken die er nog wel zo netjes mogelijk uit moeten.

Later die winter klauter ik tussen dektent en kajuitdak naar de plaats des onheils. De draadeinden al meermalen met kruipolie ingespoten, maar nog steeds muurvast. Elk draadeind ontvet ik en draai er per draadeind twee M10-moeren op. Beide rijkelijk voorzien van rode loctite. Door ze tegen elkaar in te draaien hoop ik op een massieve moer waar ik met een stevige dopsleutel kracht op kan gaan zetten.

Contramoer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Contramoer
(klik voor grote foto)

Het draadeind laat zich niet losdraaien, ook niet als ik het met een Crème brûlée warmstoook. Al wrikkende probeer ik beweging in het geheel te krijgen. Hier wel een vaste steeksleutel voor genomen om de ratel van mijn doppenset heel te houden. Uiteindelijk na ruim 260-keer heen en weer bewegen lukt het met het draadeind eruit te draaien. Dit kunstje ook voor de andere bout gedaan en uiteindelijk zijn alledrie de gaten vrij.

Het scroefdraad met M10 opnieuw opgesneden. Zo te voelen zaten hier verschillende bramen. Naast het scheefgetrokken zijn van de mastkraag en daarmee het verbuigen van de bouten, is de combinatie van RVS in aluminium ook niet zo'n fijne combinatie als het gaat om het tegengaan van corrosie. Hier heb ik sinds kort een bus MOLYKOTE METAL PROTECTOR PLUS aan boord staan. Dit zou corrosie tussen verschillende metalen moeten tegengaan.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Mastkraag


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//