Vervangen Featherstream cassette


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 5 min.
 • sep 26, 2022
 • Motor
 • Onderhoud
 •  Gregor
Vervangen Featherstream cassette

Vervangen Featherstream cassette

 geplaatst
 • sep 22, 2017

Voor mijn Darglow Featherstream folding prop een nieuwe cassette laten maken en gemonteerd.

Deel op  


Vervangen Featherstream cassette

Cassette + tool, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cassette + tool
(klik voor grote foto)

Na de constatering dat het maximaal aantal toeren van de Volvo Penta MD2030d i.c.m. de nieuwe Darglow Featherstream vaanstandschroef, niet wordt gehaald, veel overleg gehad met de leverancier wat nu te doen. Voor de motor is het niet goed dat het max. toerental niet wordt gehaald. Uit eerdere meting en de informatie van de leverancier blijkt dat elke stap die aan de cassette wordt gewijzigd, en daarmee dus de pitch van de schroef wordt aangepast, om tot een ander toerental te komen, ongeveer 300RPM verandering levert, en daarmee ook meer vermogen. Zie ook deze grafiek (Zie ook de grafiek van kracht (Nm) uitgezet tegen het vermogen (pk).Torque irt Power) In mijn geval zou ik 600RPM omhoog willen en leidt dus tot twee stappen aanpassing in de cassette die in het huis van de featherprop wordt vervangen.

Cassette + tool, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cassette + tool
(klik voor grote foto)

Het vermogen in zijn achteruit is prima, want hier gaat het niet zozeer om snel achteruit kunnen varen, maar wel om de boot snel stil te kunnen leggen. Darglow heeft de mogelijkheid om aanpassing voor vooruit en achteruit afzonderlijk te doen. We besluiten om aan de pitch-instelling geen wijzigingen aan te brengen.

In het eerste jaar wordt de cassette kosteloos omgewisseld en betaal ik alleen de borg en de verzendkosten. De borg is om te zorgen dat Darglow de meegeleverde tool en de cassette retour krijgt. Het meegeleverde hulpgereedschap is bedoeld om de bestaande cassette uit het huis van de featherprop te kunnen trekken. Een stukje staal dat langer is dan de diameter van het huis met daarin in het middel een gat van 6mm voldoet ook.

Ze hangt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ze hangt
(klik voor grote foto)

Het vervangen van de cassette, daarvoor moet de hele schroef eraf. Verschillende mogelijkheden passeren de revue, liften, duiken en droogvallen. Het liften van een boot voor een paar uurtjes, daar lopen de prijzen bij de jachtwerven nogal uiteen. Duiken kan, een set ligt aan boord, maar of mijn rug dat echt fijn gaat vinden, ik denk het niet en dan nog los van de kleine splitpennen en boutjes waar Murphy zomaar beslag op kan leggen. Deze optie valt af. Droogvallen kan ook, alleen heb ik daar een minder goede ervaring mee. Het gaat beter als ik richting Oostende of Nieuwpoort vaar, maar daar kleeft ook wel een risico aan. Via een steigergenoot kom ik met een haven in contact waar de boot kan worden gelift, en voor een redelijke prijs.

Saildrive, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Saildrive
(klik voor grote foto)

Vrijdagochtend naar de jachtwerf gevaren en begin van de middag gelift. Eerst nieuwsgierige blik naar de onderkant om te zien of de nieuwe antifouling zijn werk doet. Dit ziet er zeker niet slecht uit. Hier en daar wat pokken (hoe komen die dingen zo hoog?) en wat slijm, maar dat is er snel af. De antifouling van International die speciaal bedoeld is voor saildrive, doet minder goed zijn werk, want op en in de saildrive zitten de nodige schelpen. Vooral de inlaatpunten voor het water zijn redelijk begroeid. De hogedrukspuit erop om de schroef schoon te maken en met een schroevendraaier de inlaatpunten schoongemaakt. Tot dan toe geen last van verminderde waterinlaat. Een extra schelpje onder de boot dat als nieuwe waterinlaatpunt gaat dienen, gaat het zeker niet oplossen om een waterinlaat zonder aangroei te krijgen. Ik vind wel dat de anodes al redelijk zijn aangetast terwijl ik nauwelijks aan de walstroom lig. Nu vervangen gaat niet omdat het geen standaard anodes zijn; er zijn een paar gaatjes ingeboord en dat luistert nogal nauw.

Featherstream open, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Featherstream open
(klik voor grote foto)

De featherstream prop is er snel onder vandaan en op de achterzijde is ook de cassette te zien die moet worden vervangen. Zodra deze eruit is en ik een paar vette handen heb van het vet dat in de schroef zit, beide cassettes naast elkaar gelegd. Op dat moment is goed het verschil te zien. De standaard cassette wordt op een freesbank aangepast door van het linkerdeel, dus voor het linksdraaiende van de schroef, een stukje weg te frezen. Niet iets wat je zelf zou kunnen, al was het maar omdat je initieel niet weet hoeveel er dan moet worden weggefreesd.

Vergelijk cassettes, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vergelijk cassettes
(klik voor grote foto)

De eigenaar van de jachtwerf is zeer geïnteresseerd en helpt mee bij het vervangen. Geen hele ingewikkelde klus. Zaak is wel te zorgen dat de bladen in de vaanstand staan en je dat ook aftekent op het huis, bij voorkeur op beide zijden van de bladen een streep en die ook op het huis overnemen. Alvorens de boot terug te leggen nog wel even bezig geweest om de verschillen op te meten als de bladen in de vooruit- en in de achteruit stand staan. Nu wordt ook de gewijzigde pitchinstelling meetbaar en zien we dat vooruit een andere spoed heeft dan in het geval de bladen in de achteruit stand staan. Ze kan terug het water in.

Grafiek SOG / RPM, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Grafiek SOG / RPM
(klik voor grote foto)

Bij het te water laten blijft er een sintel achter bladen van de schroef hangen. De werfbaas wil geen nat pak dus met pikhaak en hark wordt geprobeerd om de sintel over de saildrive te tillen. Dit wil niet echt lukken. Uiteindelijk draaien we de boot en door de band eerst onder het roer te laten zakken, dan voor de schroef omhaag te halen, lukt het om de band los te krijgen. Dit alles op gevoel en ter voorkoming van een nat pak.

Rook bij 3400RPM

Op Youtube heb ik een filpmje van een paar seconden staan dat laat zien dat de motor meer rook produceert. Deze "test" moet ik herhalen als het iets warmer is. Aan de kleur van de rook is te zien dat er geen motorprobleem speelt.

Eerste ervaring op de terugtocht naar de thuishaven zijn positief. Een meting zoals eerder gedaan is vandaag niet representatief omdat er meer wind staat dan bij bij de eerste meting. Observaties zijn:

 • boot komt makkelijk op gang;
 • tot 2000rpm een iets hogere snelheid heeft dan bij de oorspronkelijke cassette;
 • boven de 2000rpm ligt de snelheid lager bij een hoger toerental;
 • de eindsnelheid op de gps gemeten is 7,2knts. Dit is 0,8knts hoger;
 • het toerental dat nu wordt gehaald is 3400rpm, hetgeen 600 toeren per minuut hoger is.

Een prettige bijkomstigheid is dat de snelheid bij stationair lager ligt, maar nog wel zodanig is dat er gemanoeuvreerd kan worden.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Cassette Featherstream


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//