Polijsten en poetsen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • sep 26, 2022
  • Onderhoud
  •  Gregor
Polijsten en poetsen

Polijsten en poetsen

 geplaatst
  • okt 22, 2017

Voor het polijsten van het dek overgestapt van Riwax naar 3M en Waxguard met een mooiere en diepere glans als resultaat.

Deel op  


Polijsten en poetsen

Vorig jaar heb ik de boot laten poetsen en dat is toen met Riwax gedaan. Dat zag er toen heel fris en glanzend uit. Het kon ook alleen maar beter worden want ik had niet de indruk dat de vorige eigenaar daar veel aandacht aan besteedde, aan het poetsen van de boot. Als de buitenkant er net zo had uitgezien als de binnenzijde, dan was het een heel andere boot geweest.

In het verleden ben ik met het polijsten en in de was zetten van de Hanse begonnen met het polijstmiddel van Festool, de 800. Dit omdat het toen werd geadviseerd bij de poetsmachine die ik kocht. Als was heb ik er toen "3M Ultra beschermingswas" opgegezet. Deze was moest handmatig worden verwerkt. Gaandeweg de jaren van poetsen kwam Riwax in opmars. De marketingmachine draaide uitstekend en ook ik ging overstag. Sindsdien, zoals Geeske zegt, heb ik altijd geworsteld met het product. Om te polijsten moeten je pads en ondergrond nat zijn, en dit is een garantie voor het onder de spetters komen van alles in een straal van 3 meter. Ben je eenmaal aan het polijsten, dan verdroogt het middel, poets slecht uit en kost de nodige energie om het residu te verwijderen. Maar goed, ook ik had de nodige bussen staan en die gooi je niet zomaar over boord.

Dof dek, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dof dek
(klik voor grote foto)

Afgelopen zomer kwam ik in contact met een scheepsschilder / -poetser en die deelde mijn mening over Riwax, of zoals hij zei: "van marketing gaat je boot niet glanzen". Wat dan wel? Zijn advies is om, gezien de doffe staat van de polyester opbouw, deze te polijsten met "3M Fast Cut Plus polijstpasta" en daarna er Waxguard was overheen te zetten. Waxguard is een zogeheten lakverzegelingsproduct. Het zou een hogere en diepere glans geven. Het polijsten, daar gebruik je dan de groene polijstpads voor. Qua kleur en product heeft 3M dat heel overzichtelijk gemaakt.

Na de boot eerst grondig gewassen te hebben met de DAP900 polijstmachine en een groene pad aan de slag gegaan. Wat een verademing deze polijstpasta. Het spettert niet in de rondte, de pads zijn na een paar gebruik eenvoudig schoon te maken door de machine op volle toeren te laten draaien en het er als het ware vanaf te schrapen en daarna kun je op een laag toerental weer verder polijsten. Kleine schijf erbij voor de randjes en kiertjes en het lukte me moeiteloos om weer een glans te krijgen. Tot slot afnemen met een droge pluisvrije doek en ik was klaar. Overleg met de leverancier leerde me dat ik niet met een nog fijnere pasta er overheen hoefde te gaan.

Pinholes, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Pinholes
(klik voor grote foto)

De pinholes die in de boot zitten, die krijg ik er niet uit gepoetst. Hier lijkt geen enkel poetsmiddel voor geschikt. Heb nog wel geprobeerd om middels kleien. Dit wordt gebruikt om dieper gelegen vuil en aanslag te verwijderen. Helaas biedt dit geen soelaas voor het schoon krijgen van de pinholes. De oppervlaktes schuren en dan polijsten is geen optie omdat dan de pinholes alleen maar grotere gaatjes worden.

Dauw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dauw
(klik voor grote foto)

Voor het aanbrengen van Waxguard moet het te poetsen oppervlak eerst worden schoongemaakt met de bijgeleverde voorbereidingsshampoo. Aanlengen met water, met een hierin gedrenkte doek het oppervlak afnemen en met een doek met schoon water afspoelen en drogen. Daarna de waxguard met een sponsje dun aanbrengen. Ik ben geneigd om het sponsje "natter" te maken met de waxguard, maar dat is niet nodig. Goed schudden en dan even kort met de spons op de opening het blikje omdraaien en dit aanbrengen op het polyester. Het geheel drie kwartier laten drogen en dan uitwrijven met een zachte doek. Mag ook met een zwarte polijstschijf.

Glans, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Glans
(klik voor grote foto)

Het eindresultaat is een mooie glans, of zoals Geeske zei: "het polyester heeft een veel diepere glans dan toen het met Riwax is gedaan". Ik ben over, de bussen Riwax verkocht en voorlopig verder met 3M en Waxguard. Deze laatste is overigens niet voordelig; de prijs per liter lijkt wel de goudprijs. Maar volgens de leverancier is er nog veel duurdere wax...

De blauwe romp is door de verkrijting niet meer te redden met poetsen noch matteren. Dit laatste vraagt veel werk en voor hoelang blijft het dan mooi? Project in aankomst voor komend voorjaar.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Polijsten en poetsen


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//