Expansietank installeren


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • sep 26, 2022
  • Motor
  • Binnenboord
  •  Gregor
Expansietank installeren

Expansietank installeren

 geplaatst
  • mrt 2, 2018

Voor het verwarmen van het boilerwater via het koelwatersysteem van de motor, een expansietankje gemonteerd.

Deel op  


Expansietank installeren

Bij het installeren van de boiler is het ook nodig om een expansietank aan het koelwatersysteem van de MD2030 (en andere Volvo Penta motoren) te installeren. Het gaat dan om een tankje, een paar slangen en een andere radiatordop. Dit setje van de Volvo Penta Expansion tank

is voor rond de €350 te koop. Een niet gering bedrag lijkt me. Tijd om een alternatief te zoeken. Meer informatie op de site van MarineParts: Volvo Penta Expansion Tank .

Het bijzondere van de set is dat de radiatordop in geval van onderdruk koelvloeistof moet kunnen aanzuigen en in geval van overdruk koelvloeistof uit het koelsysteem kwijt moet kunnen. De radiatordop heeft dus een klepmechanisme in zich. De kosten zullen niet in het plastic expansietankje hoeven te zitten, dit koop je bij een autodealer voor een paar tientjes, of bij de autosloop.

Radiatordop, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Radiatordop
(klik voor grote foto)

Dop Expansietank

De bestaande dop op de radiator van de MD2030 is een dop die velen helemaal rechtsom draaien tot de aanslag. Minder mensen weten dat de dop nog twee standen heeft voordat de dop tegen de aanslag aanloopt. Bekijk je de binnenzijde van de dop en de rubber ringen vallen dan op. De buitenste afdichting, de grote rubber ring die direct opvalt, die zorgt dat overloop koelwater door het slangetje naar buiten gaat. Het overdrukklepje dat zorgt dat er een ingestelde druk op de (warme) koelvloeistof staat bij draaiende motor. Verder valt op dat er een tweede klepje in zit, het anti-vacuümklepje. Zodra de afkoelende motor drukloos wordt loopt vloeistof door dit klepje terug uit het hoger gelegen vaatje.

Expansietankje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Expansietankje
(klik voor grote foto)

Expansietankje

Dit tankje kan eigenlijk elk expansietankje zijn dat past binnen de mogelijke motorruimte. Bij mijn boot is er weinig ruimte rond de motor om een expansietankje te plaatsen. De "wet van de pratende vaten" (RS) speelt hierbij ook nog een rol. De boiler heb ik in de SB-bakskist geplaatst en daar geplaatst komt de boiler iets boven het bovenste punt van de motor. Nu blijken de leidingen

voor het verwarmen van het boilerwater in de onderste helft van de boiler te lopen waardoor er iets meer speling is voor het plaatsen van het expansietankje.

Bij de Binnenstadgarage naar een passend tankje gevraagd. Een rondje langs de verschillende auto's helpt om beeld te krijgen en uiteindelijk bleek het tankje van een Peugot Bipper te passen. Ik ken overigens booteigenaren die een plastic waterflesje hebben aangepast om het hetzelfde doel te bereiken, nl. een voorraadvat creëren waar koelvloeistof uit kan worden gehaald en in terug geblazen.

Expansievat hangt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Expansievat hangt
(klik voor grote foto)

De laatste stappen zijn het aanleggen van de koelwaterslangen en het ophangen van het expansietankje. Dit laatste kon ik met enig passen en meten boven de motor plaatsen aan twee verzaagde bloembakbeugels. De onderste slangaansluiting van het expansievat daar past met enig fitwerk een slangtule op waar de slang die afkomstig van de radiatordop op past. Ondertussen nog bezig met het schoonmaken van de elleboog van de uitlaat, daarom kan ik de motor nog niet met koelvloeistof vullen.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Boiler


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//