Motoruren uitlezen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • sep 26, 2022
  • General
  • Motor
  • Onderhoud
  •  Gregor
Motoruren uitlezen

Motoruren uitlezen

 geplaatst
  • jan 15, 2017

Arduino Nano voor het uitlezen van de motoruren van de VDO urenteller.

Deel op  


Motoruren uitlezen

Net als op de vorige boot, is ook op de Dehler de VDO urenteller (VDO hour counter) defect. Nu had ik al eens een nieuw urentellerdisplay erin geplaatst en dat werkte prima. Waar ik nieuwsgierig naar was, is hoeveel uur heeft deze motor (Volvo Penta MD2030d) nu gelopen? Inmiddels een paar jaar verder en opnieuw gezocht of er iemand is die een oplossing heeft e/o weet hoe de geregistreerde uren zichtbaar te maken. En die is er!

Op het forum van Canal World heeft iemand uitgezocht waar de uren in het geheugen van de VDO meter zijn opgeslagen, en belangrijker, hoe deze uren kunnen worden uitgelezen. Kort gezegd komt het erop neer dat m.b.v. de Aduino Nano, een OLED display, software en een paar verbindingen naar de print van de VDO urenteller, het geheel kan worden uitgelezen.

Nerd als ik dan toch ook wel ben, heb ik een Arduino Nano board en een OLED I2C display besteld, o.a. de Chinezen actief op Ebay.com leveren deze. Bij de bestelling is die I2C wel van belang omdat dat iets zegt over de wijze waarop het display met de Arduino communiceert. Zie ook Wikipedia I2C-bus.

Als enige weken na de bestelling de onderdelen worden geleverd, heb ik de VDO urenteller al uit elkaar klaar liggen op het keukenblad. Om het Arduino board te proberen deze eerst rechtstreeks aan de USB-poort van mijn laptop gehangen. Zoals op de website van Mike Thomsen ook wordt beschreven, is het van belang de juiste Arduino-software versie (1.0.6) te installeren. Op Google Drive heb ik de bestanden geplaatst voor download omdat het mogelijk is dat de software straks niet meer door Arduino wordt ondersteund.

De USB-verbinding kan nog wel voor enige hoofdbrekens zorgen ben ik achter gekomen, de Chinese boards hebben blijkbaar iets in de firmware zitten waardoor de Arduino software het board niet meteen herkent. Google is your friend en de juiste USB drivers zijn vrij snel gevonden. Het verschilt per computer welk type driver nodig is.

Op de webpagina van Mike staat ook dat het mogelijk is om eerst bijv. de naam van de boot weer te geven voordat de uren worden getoond. Mij is dat niet gelukt a.g.v. een geheugenfoutmelding (avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0080) vanuit de Arduino. Hiervoor wel naar een oplossing gezocht. Het lijkt te liggen aan het feit dat een Chinees board toch iets afwijkt en de oplossing zit in laden van een nieuwe firmware. Het was leuk geweest als het had gewerkt, maar het weergeven van de naam was wel het laatste wat ik belangrijk vond.

Zodra het mogelijk was om een van de standaard programma's die bij de Arduino software wordt geleverd, te activeren op het board, heb ik de uitleessoftware naar het board 'gestuurd'. Zodra het compileren en uploaden werkte het OLED-display eraan gesoldeerd en de benodigde verbindingen naar de VDO-printplaat gemaakt. Let wel, als je de OLED-dsiplay wilt inbouwen in de bestaande VDO-meter, moet je de solderingen later opnieuw doen omdat er een gaatje gemaakt moet worden in het doorzichtige plastic en daar past het display niet doorheen. Een groter gat haalt de steun voor het display weg.

Gaatje maken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gaatje maken
(klik voor grote foto)

Na het maken van de juiste solderingen is het grote moment daar om 12v op de printplaat van de VDO-meter te gaan zetten. Hoewel de eer voor het maken aan anderen toekomt, was ik toch wel heel blij toen na het opstarten ineens een getal op het display verschijnt! Vervolgens ook realiserend dat er in de 14 jaar dat de motor dan oud is, de motor is net ingelopen is. Zeker als ik bedenk dat wij het afgelopen jaar rond de 100 motoruren hebben gemaakt.

Gelukt!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gelukt!
(klik voor grote foto)

Verschillende printplaten

Het goede nieuws, dat uitlezen mogelijk is, op het Zeilersforum gedeeld waarna ik de vraag kreeg of ik ook zijn meter zou kunnen uitlezen. Dit leerde dat er in ieder geval twee verschillende printplaatuitvoeringen van de VDO-meter bestaan. De punten waar het OLED-display op wordt gesoldeerd, die zijn wel gelijk. Ook hier was het mogelijk om de uren uit het geheugen te lezen en weer te geven. Een mooie test en hier iemand heel blij mee kunnen maken.

Printplaten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Printplaten
(klik voor grote foto)

Inbouwen

Om het OLED-display in de behuizing te krijgen heb ik met een drempel een uitsparing gemaakt zodanig dat de display verzonken lag en de wijzerplaat strak aansloot zoals het ook oorspronkelijk deed. Alvorens de display met kit op zijn plaats te zetten, deze met lak ingespoten ter bescherming van vocht. Dit ook met het board gedaan, al krijg je de USB-connector niet waterdicht.

Inbouw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Inbouw
(klik voor grote foto)

Het Arduino Nano board past op de grijze plastic plaat. Het uitboren van een gaatje, zoals op Mike's pagina, is niet nodig omdat de verlichting voor de toerenteller al in de VDO-urenteller is ingebouwd. De VDO-printplaat kan dan weer op de grijze plaat worden geprikt en daarmee zit het Arduino board ook meteen netjes weggewerkt. Board wel met wat kit vastgezet.

Aan boord, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Aan boord
(klik voor grote foto)

Ondertussen weet ik ook dat het uitlezen niet alleen op het keukenblad werkt, maar ook als deze weer aan boord is ingebouwd. Een vriend van me was zo attent me daar een foto van te sturen.

Download bestanden

Verschillende bestanden kunnen hier worden gedownload: VDO Hour meter files.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, VDO Urenteller


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder
Blauwe romp schuren

Blauwe romp schuren

De gelcoat van de romp is zodanig verkrijt dat herstel van de blauwe kleur alleen nog door......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

//